Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Само ГЕРБ са готови за предсрочни избори

"АБВ планира да се върне при БСП", каза за Bulgaria ON AIR Нено Димов от Института за дясна политика

10.05.2016 | 19:54 Редактор: Тодор Петров
Само ГЕРБ са готови за предсрочни избори

Всички разчитат силата на ГЕРБ да удържи позициите и да няма избори. Ако се отиде на предсрочни парламентарни избори, само ГЕРБ са готови за тях. Всички други партии имат сериозни проблеми. От друга страна ГЕРБ вече ще се чувства доста по-стабилно сега. Търсейки баланс в това шарено правителство партията не беше в добра позиция. Сега могат да си заемат твърдо дясната позиция. 

Това заяви в Денят ON AIR председателят на Института  за дясна политика Нено Димов. Според него трябва да има двуполюсен модел в българската политика, дори двупартиен. Димов не вярва напускането на управляващата коалиция от страна на АБВ да доведе до дестабилизиране на политическата обстановка. 

"АБВ може да се върне към БСП, от която се отцепи. Възможно е оставката на Ивайло Калфин да е част от предкампания за президентски избори и възможност за негов реванш срещу ГЕРБ", коментира Димов.

Според него от  АБВ са имали два плана - ако Михаил Миков остане лидер на БСП, те да останат в управлението, но ако лидерството се смени, тогава пред тях се отваря възможност за ляв блок, към който да се присъединят. 

Гостът в студиото на Bulgaria ON AIR коментира и бъдещето на Европейския съюз:

Имаме реализация на ляво-либерална Европа. Виждаме и все по-засилващия се консервативен прочит на Европа, стъпвайки на устои като патриотизма, християнските ценности и капитализма. Сблъскваме се с два различни пътя пред Европа. Въпросът не е дали да има единна Европа или не. Става дума за преформатиране на ЕС. 

Вижте целия разговор във видеото: