fallback

Валери Тодоров: Някои държави сами определят скоростта на интеграцията си в ЕС

Европа не е успяла да интегрира докрай държавите от другата страна на Желязната завеса, коментира Тодоров в "Денят ON AIR"

09.05.2016 | 21:30 Автор: Мария Аладжова

ЕС се е провалил в опита да бъдат интегрирани към европейските ценности страните от другата страна на Желязната завеса след края Студената война. Това коментира в "Денят ON AIR" журналистът Валери Тодоров.

"Смяташе се, че националната единтиченост ще се изтегли в култураната и хуманитарната сфера, а виждате, че тя отново се върна в политиката, като има нюанси във финансовата сфера. Това е изненадата. Тази нова диференциация създава и най-мноиго проблеми в ЕС, а именно - до каква степен националните политики и идентиченост могат да определят общата политика?", анализира Тодоров.

Според него и до днес в Европа съществува разделение по този въпрос, което поставя общоевропейската позиция под въпрос.

"Някои от държавите се движат в ЕС с автоматична скорост, а други я карат с ръчни скорости и сами определят скоростта на интеграцията си", добави журналистът.

"България е част от ЕС и изповядва нейните ценности. Друг е въпросът, че неуспехът на прехода у нас, създава европесимизъм в определени групи от населението, но в никакъв случай не е новост в политиката", посочи той.

Целият разговор - във видеото!

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback