Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Накъде ще поеме БСП с избора на нов лидер?

Политологът Мария Пиргова и социологът Михаил Мирчев коментират пред Bulgaria ON AIR посоката на развитие на партията

09.05.2016 | 20:26 Редактор: Луиза Божинова
Накъде ще поеме БСП с избора на нов лидер?

Изборът на новия лидер на БСП Корнелия Нинова за някои е изненада, за други - очакван резултат. Подготовката на основните претенденти беше много сериозна. Двамата, които отидоха на балотаж - старият лидер Михаил Миков и госпожа Нинова, имаха шансове, изходът не се знаеше.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" политологът Мария Пиргова във връзка с избора на новия лидер на БСП в неделя.

"Витаеше неизвестност до последния момент дали ще победи единият или другият", коментира в ефир и социологът Михаил Мирчев. По думите му дори и самата атмосфера на конгреса, на която не са се получили достатъчно обсъждания на политическата платформа, е внесла емоция на лека разгневеност от лошата организация и това може би е наклонило везните в последния момент.

"Не мисля, че политиката на Миков толкова се различава с тази на Нинова", каза Пиргова. "В последните две седмици госпожа Нинова стана изключително лява социалистка", посочи още тя. 

И двамата с Мирчев смятат, че Корнелия Нинова от прагматик е станала идеолог.

"В Европа, която е под напрежение, лявото не показва кой знае какво развитие откъм идеи. От друга страна финансовият капитал и капитализмът като цяло е изключително силен в държавите, в Европейската комисия и левите политики са доста затворени", допълни Мария Пиргова. "В една държава трябва да има много  широка демокрация, за да могат да се водят леви политики. Лявата политика е затворена от съвременния капитализъм, натискът върху демокрацията е много голям. Така че не е просто да заявиш: "Аз ще бъда ляв, ще защитя бедните." Как ще защитиш бедните, когато богатите не ти дават пари?"

"В момента лявото и това което наричат ново ляво е много силно в негативната програма. Тоест те ясно вече казват какво не харесват от десния проект, от неолиберализма", смята Мирчев. По думите му липсва конструктивната част на лявото. "Лявото не може да се отъждествява с грижа само за бедните. Големи части от средната класа - те не са ли обект на лявото?", пита социологът и посочи като примери дребния и среден бизнес, които "много страдат в момента". "Лявото е и в бизнес структурите, и в експертните съсловия. Много по-широка е палитрата, която трябва да бъде подредена в новото ляво", категоричен е Мирчев.

"Не мисля, че новото ляво буксува съвсем, просто трудно си пробива път", твърди Мария Пиргова. "Сериозната част от лявото е ролята на държавата. Социалното ляво не е само преразпределително. Има големи браншове в държавата, които се приватизираха и буксуват и една ренационализация не би била зле.", посочи тя.

Във връзка с това, че конгресът на БСП беше при закрито заседание, Пиргова заяви, че това не е лява традиция и никак не е характерно за партията.

"Нинова показваше преди конгреса силно центристко поведение и смятам, че нейната идея е да поведе БСП повече като дясна социалдемокрация, да търси близост с АБС, с ГЕРБ", каза още Мария Пиргова.

"Госпожа Нинова учуди всички със своята революционна риторика точно в изборния ден. Тя говори,  че ще удари сегашната власт, обвинява ги в античовешко правителство, говори за унищожителна бедност, казва, че не просто ще бъде опозиция, а скоро ще свали Бойко Борисов от власт. Тя е доста крайна и войнствена.", смята Мирчев.

Мария Пиргова не смята обаче, че Корнелия Нинова скоро ще стане самостоятелен лидер. Политологът посочи, че новият председател на БСП има сериозни мъжки качества, които трябват за един лидер.

"Тя е много прагматична, би била много добър министър, но лидер на партия не знам как ще бъде. Смятам, че ще търси опора в АБВ, защото там има потенциал", заключи Пиргова.