fallback

Ген. Люцкан Люцканов: Показаната на парада военна техника, е на 30 години!

България трябва да е не само консуматор на сигурност в НАТО, но и източник на такава, коментира той

06.05.2016 | 20:32 Автор: Мария Аладжова

"Не бих се съгласил, че парадът днес беше мащабен. Техниката, която беше показана е от 30 години, единствено "Хамърите" бяха от по-ново поколение. Но като че ли има един проблясък в хората, които трябва да вземат тези решения, че не бива да бъдем консуматор на сигурност, а източник на такава".

Това каза в "Денят ON AIR" ген. Люцкан Люцканов, бивш командващ Сухопътните войски на Българската армия.

"На днешния празник би следвало да се говорят хубави неща, независимо от недостатъците, които съществуват в армията", коментира той и продължи - "Бих поздравил тези доблестни мъже, които в тези условия на труд и недоимак все пак успяват да решават задачите, които им поставят правителството и командването на въоръжените сили".

Люцканов изрази недоумение от факта, че България няма национална и военна доктрина. Въпреки че странат е член на НАТО, тя все пак е суверенна и трябва да пази суверенитета си, категоричен бе той.

По думите му през последните години българската армия е била доведена "отвъд границите на разумната достатъчност", както от гледна точка на численост, така и от гледна точка на военна техника, адекватна за военните операции, които провеждат останалите държави членки на НАТО.

Днес обаче, предвид ситуацията в региона, депутатите са започнали да мислят за промени в тази посока, каза още генералът, особено след засилването на бежанския поток през Балканите:

"Фактът, че се заделили част от армията, за да помага в струдктурите на "Гранична полиция", показва, че управляващите мислят за това, така че има реална опасност. затова трябва да се следи обстановката и адекватно да се планират нещата", посочи той.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback