Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Александър Томов: От България изтича сериозен процент капитал

"Ако държавата остава пасивна през целия момент на икономическия цикъл, кризата се задълбочава", коментира той в "Денят ON AIR"

25.04.2016 | 20:38 Редактор: Мария Аладжова
Александър Томов: От България изтича сериозен процент капитал

"Един от проблемите на България, който почти не се отчита, е че изтича резидентен капитал. Във всички години от 2010 до 2015 г. изтича средно по около 1,5 млрд., като само за изминалата 2015 г. е бил в размер на 2 милиарда. Информацията е на Централната банка на БНБ и търговските банки. А причината за изтичането на този капитал е липсата на достатъчно сериозна пазарна среда".

Това коментира Александър Томов в предаването "Денят ON AIR" във връзка с доклад на ЕК, проследяващ финансовите дисбаланси у нас.

"Данните са на международния валутен фонд", обясни Томов, - "България е тази най-долна линия, т.е. ако вземем 1980 г. и я свържем с 2019 година, ще видим, че ние продължаваме да изоставаме и то в много голяма степен"

По думите на Томов икономическата динамика на страната от процент и половина, неизбежно ще доведе до сериозно изоставане.

"Ако за Германия, Испания и Италия един или два процента прираст означават 200-400 млн., то при нас процент и половина прираст означава милион и 200-300 хил. лева".

"По мои оценки 4,2% е долната граница, от която започваме да се оттласкваме, за да можем да догонваме. Ние се нуждаем от коренна промяна в инвестиционната политика, в ролята на държавата за това. И това е първият извод. Вторият извод - догодина, ако не се вземат някакви мерки и не вземем основни структурни решения, няма да имаме достатъчно пари", пресметна Томов.

Той беше категоричен, че държавата е единственият мотор, който може да преодолее бързо кризата.

"Най-типичният пример за това е САЩ. САЩ след кризата, ангажираха държавата в това да спаси автомобилната им индустрия, да спаси една част от банково-застрахователния сектор. Ако държавата остава пасивна през целия момент на икономическия цикъл, тогава кризата се задълбочава".