fallback

Индустриална зона "Тракия", притегателен център за инвестиции

Причината за интереса на инвеститорите в района не са данъчни облекчения

22.04.2016 | 20:23 Автор: Вероника Цветанова

Темата за засиления интерес към Индустриална зона "Тракия" и превръщането й в притегателен център за инвестиции, коментира икономистът Георги Стоев за Bulgaria ON AIR.

Експертът сподели, че регионът е подходящо място да се установи производство, да се купи площ и да се построи завод или склад. Той допълни, че в областта има няколко добре организирани зони, една от които в с. Стряма, област Раковски. Към Пловдив се добавят и областите Пазарджик и Хасково.

Според статистиката, представена от Стоев, в преработващия сектор в Пловдив са заети 70 хил. души, като в региона се концентрират 25% от цялата преработвателна промишленост на България.

Причината за интереса на инвеститорите в район Тракия не е данъчен, сподели експерта, а се е основана на факта, че в тази зона инвеститорът получава по-предвидим, по-евтин начин за осъществяване на производство, отколкото ако инвестира в неорганизиран терен, купи земя и смени статута й.

Относно интереса на Китай към Идустриална зона "Тракия" Георги Стоев бе категоричен, че до момента не е запознат с подобни намерения от нейна страна, но реална възможност съществува. Стоев допълни, че търговските отношения между България и Китай се развиват с бавни темпове. Той заяви, че основните инвестиции у нас идват от Западна Европа и при интерес е твърде вероятно китайски капитали да влязат през Европа, а не директно.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback