fallback

Да започнем от най-високо ниво и да отрежем главата на корупцията, заяви Антони Тренчев

Депутатът от РБ за антикорупционното законодателство, офшорките и състоянието на блока пред Bulgaria ON AIR

20.04.2016 | 20:32 Автор: Луиза Божинова

Аз съм умерен оптимист, клонящ към реалист. Специално за корупцията проблемът трябва да се адресира откъм главата. Трябва да започнем от най-високото ниво и да отрежем главата й. Смятам, че антикорупционният закон прави именно това, тъй като адресира хората на висшите постове. Ако тях успеем да вкараме в релси ще се превърна и в оптимист за цялостното състояние на България.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" Антони Тренчев от Реформаторския блок. Той е на мнение, че категорично имаме нужда от антикорупционно законодателство и се надява то да бъде факт в най-скоро време.

Във връзка със сегашното "офшорно законодателство" Тренчев каза, че този закон създава повече проблеми, отколкото решава. По думите му той не трябва да бъде ремонтиран, а да се направи изцяло нов закон.

"Чл. 3 на този закон има изброени 28 структоопределящи сфери за българската икономика, за които важи абсолютна забрана. Това значи, че банки, пенсионни фондове, осигурителни дружества не могат да бъдат притежавани от офшорки. Проблемът обаче е в следващия член, където са изключенията, в които влизат всички важни дружества", обясни Тренчев.

Депутатът посочи най-общо два проблема с офшорните дружества: данъчният аспект (укриването на данъци) и анонимното притежаване на дружества.

Според Тренчев собствеността на дружествата трябва да бъде ясна и на първо място да се определи кои са тези структоопределящи дружества - банки, пенсионни фондове и т.н. Второ - да се внесат ясни текстове, които гарантират, че "знаем кой в тези дружества взима решенията".

"Едната възможност е да ограничим офшорни дружества да придобиват определен брой акции, а друга идея е, ако акциите са на офшорно дружество да нямат право да участват в общото събрание по взимането на решенията", каза той. "Ние искаме да либерализираме капитал и да направим истинска пазарна икономика. По-дясно от това накъде?", посочи Тренчев.

На въпрос дали е възможно България да стане "данъчен рай", Тренчев е по-скоро скептичен. По думите му светът върви в обратна посока на изсветляване на офшорните центрове. "Никой инвеститор няма да дойде, докато не престанат да излизат новини за грандиозната корупция, за липсата на правова държава и докато ние не си оправим банковия сектор и банковата тайна."

"Преди избори се говори за смъртта на Реформаторския блок и винаги това се е оказвало преждевременно изказване", каза Тренчев във връзка със ситуацията в блока.

По отношение на Радан Кънев той каза, че за него проблем е амбивалентна позиция на лидера на ДСБ, която така и не се е изяснила.

 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback