Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Населението на България намалява ежегодно с 50 хил. души

Коментар на доц. Елица Димитрова и доц. Косьо Стойчев в "Денят ON AIR"

19.04.2016 | 20:17 Редактор: Мария Аладжова
Населението на България намалява ежегодно с 50 хил. души

Последните данни на Националния статистически институт за демографските процеси през 2015 г. сочат, че българското население продължава да намалява и застарява.

Средногодишно населението намалява с 50 хил. души, коментира в "Денят ON AIR" доц. Елица Димитрова.

"България за съжаление все още е в челните позиции по отношение на смъртността сред населението. Страната ни има коефициент на смъртност 15‰, което е значително по-високо от средноевропейския коефициент, който е 10‰", обясни тя.

Лек спад спрямо предходната 2014 г. се наблюдава и при раждаемостта. 

Един от факторите, оказващи най-силно влияние върху демографските процеси, е емиграцията, коментира от своя страна доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ.

Според него причините за това далеч не са само икономически:

"Да си емигрант в Западна Европа вече не е голяма сделка. Една част от тях няма да се завърнат поради чиста гордост, друга част - защото не виждат как да приложат наученото там тук, а трети вече са изградили живота си в чужбина".

Сред най-предпочитаните от българските емигранти страни са Испания, Германия и Великобритания, добави Елица Димитрова.

Същевременно чужденците, предпочитащи България за постоянно пребиваване, са предимно от Турция, Сирия и Русия. Димитрова обаче беше категорична, че повече са лицата, които напускат пределите на страната. 

Докога ще продължават негативните демографски тенденции?

Двамата експерти се обединиха около мнението, че данните на НСИ за 2015 г. затвърждават тенденции, наблюдавани през последните 25 години:

"Необходимо е ангажиране на най-високо ниво", категоричен бе Стойчев, - "Разгръщане на национална програма. Тя трябва да бъде разработена по подобие на американската зелена карта с контролиране на заселването на страната".

Според него съответната програма трябва да бодбира влизащите в страната мигранти по социален статус, ниво на образование и пол.

Целият разговор - във видеото!