Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Анархията в Македония е в наличност, трябват избори!

Професор Боби Бобев коментира ситуацията в съседната ни страна пред Bulgaria ON AIR

14.04.2016 | 20:27 Редактор: Луиза Божинова
Анархията в Македония е в наличност, трябват избори!

Анархията в Македония е в наличност. Въпросът е тя да бъде обуздана, но това може да се случи единствено след провеждане на избори и след изясняване на ситуацията.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" балканистът и бивш посланик на България в Албания Боби Бобев.

"Още вчера гледахме разбиване на стъкла на институции, нападение срещу министерството на правосъдието и срещу президентския офис, срещу партийни централи", подчерта проф. Бобев. "Аз считам, че в началото на юли ще имаме избори мисля, че Никола Груев пак ще спечели изборите", заяви бившият ни посланик.

"Македония е държавата на Балканите, която най-лесно може да бъде дестабилизирана. Причините - постоянно тлеещото етническо напрежение, през последните години се създаде и една сложна обстановка, бежанската вълна, мигрантският поток засегнаха тежко Македония. В момента накъде върви е много трудно да се каже, тъй като в тази страна е събудено недоволство срещу всички."

Решението на президента Георги Иванов да спре всички разследвания и процеси срещу политици в страната, проф. Бобев определи като "едно недотам разумно действие на държавния глава."

"Вече повече от година ние имаме едно неправомерно изтичане на информация - текат едни записи, вървят едни компромати. В момента в очите на хората всички са виновни. Тези хора протестират и заради това. Там се създава една ненормална обстановка, която се подклажда от няколко центъра", смята професорът.

Бобев е на мнения, че изборите решават всичко и счита, че ако в началото на юни в Македония има избори, Никола Груевски пак ще ги спечели. Въпросът обаче е с кой ще си партнира.

На въпрос кой дестабилизира Македония, бившият посланик каза:

"Затварянето на Балканския маршрут, ще проработи ли споразумението между Европейския съюз и Турция, всичко това оказва своето влияние. Това, което е видимо е, че обстановката е крайно нестабилна, там всичко е недоволен от всеки и трудно ще се намери един спокоен път за бъдещото развитие."

Професор Бобев заяви, че страни с влияние като САЩ или дори Европейският съюз не могат да окажат достатъчно силен натиск проблемите да бъдат решавани.

"Искрено се надявам след едни нормално протекли избори да се успокоят нещата, защото легитимността се дава от това - избори, мнозинство в парламента и от политическо партньорство в изпълнителната власт", допълни той.

Във връзка с варианта за оставка на държавния глава, Бобев каза, че не знае това дали няма да налее допълнително масло в огъня. А що се отнася до това дали протестите са спонтанни или финансирани, балканистът каза, че не винаги можем да сме сигурни какво се цели с дестабилизацията на една държава.

По думите му проблемът в Македония е, че обществото е дестабилизирано.

"От дестабилизация в момента трудно може да се очаква печалба за когото и да било", заключи Бобев.

На въпрос колко е силен процесът на ислямизация, той каза:

"Голям процент от албанското население в Македония изповядва исляма, но албанците по начало не са религиозни хора. Процесите, които текат в самата Албания, в Косово и в Македония са различни. Най-бавно и трудно албанците ще се почувстват на своя територия в Македония", каза още проф. Бобев.

 

Цялото интервю вижте във видеото: