Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ниската избирателна активност - проблем за гражданите или за партиите?

Ваня Нушева и проф. Христо Кафтанджиев за томболите, контролирания вот и промените в Изборния кодекс пред Bulgaria ON AIR

13.04.2016 | 20:29 Редактор: Луиза Божинова
Ниската избирателна активност - проблем за гражданите или за партиите?

Основната причина за ниската избирателна активност е, че българските избиратели не се чувстват представени от политическите партии, каза в предаването "Денят ON AIR" Ваня Нушева от Прозрачност без граници. "Кризата на представителството в българския политически живот е най-същественият фактор, който обяснява ниската избирателна активност. Партиите не се справят успешно със своята основна функция - да представляват интересите на своите избиратели и да ги защитават ефективно", допълни тя.

"Това не е проблем на партиите, а на избирателите", смята проф. Христо Кафтанджиев. "На който му дават два зелника, ще си ги яде. Да се сърдят избирателите сами на себе си, че са овце", каза маркетинг експертът.

"Нещата са абсолютно изкривени в парламента. Всеки един човек е не само работещ, той е и гражданин, трябва да се бори за правата си", заяви Кафтанджиев.

"Купуването на гласове и контролираният вот на практика са най-съществените проблеми в изборния процес, наред с организационните неуредици", посочи Нушева. "Това оказва деформиращо влияние върху представителството в българския парламент. А въвеждането на задължителното гласуване е инструмент, който намалява относителната тежест на дела на купения и контролирания вот", посочи тя.

Според Ваня Нушева с електронното гласуване би помогнало да се увеличи избирателната активност.

"За мен е много съществен въпросът как съставяме избирателните списъци. Докога така наречените "мъртви души" ще присъстват в тях? Машинното гласуване, регионалните преброителни центрове - това са инструменти, които могат да доведат до ограничаване на купуването на гласове", каза тя.

Що се отнася до предложението за томбола с награди за повишаване на избирателната активност, което е част от проблемите в Изборния кодекс,  Нушева го определи като "несериозно".

"Категорично не съм съгласна, че можем да въведем материални стимули във вид на плазми, телевизори, джипове и каквито и да е други материални награди, за да може да бъде повишена избирателната активност", каза тя.

"От моя гледна точка мярката си е съвсем точна", каза проф. Христо Кафтанджиев. "Изборите се купуват, откакто ги има. Отвратителни задкулисни удари правят всички партии например по отношение на ромите и това много добре се знае. Това е точно стимулиране на продажните. Сега поне нещата ги пускат законно."

Цялото интервю вижте във видеото: