Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

В бъдеще: Липса на осигурителна система и плащане на пенсии през данъци

Бившите социални министри Лидия Шулева и Иван Нейков коментираха пенсионната система пред Bulgaria ON AIR

12.04.2016 | 20:53 Редактор: Луиза Божинова
В бъдеще: Липса на осигурителна система и плащане на пенсии през данъци

Все повече ще вървим към плащане на определен размер пенсии. Минималният размер ще бъде основно от данъци. Няма да имаме чиста осигурителна система, а плащане на пенсии през данъци.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" бившият социален министър Лидия Шулева по отношение на резултатите от тристълбовата пенсионна система, която действа у нас от 2002 година. 

"Хората ще видят, че пенсиите няма да са достатъчни, за да заместват трудовите им доходи. Все повече ще трябва да се замислят сами как да осигуряват старините си", допълни тя.

Бившият министър на труда Иван Нейков пък посочи трите основни фактора, които влияят върху размера на приходите от осигуровки: безработица, размер на самата осигуровка, задържане на доходите или бавно им нарастване.

По думите му и трите фактора не са цветущи в момента от гледна точка на икономиката. 

"От тези 10 млрд. в НОИ над 60% идват от бюджета, идват от данъци, а не от осигуровки, това е тревожното", каза още Нейков.
 
Лидия Шулева даде яснота за пенсионния модел, който действа у нас, като подчерта, че основната цел на трите стълба е да се повишават пенсиите.

"До 2002-ра година е действал първият стълб на задължителните вноски. След това започнаха да работят частните пенсионни фондове, където се събират допълнителните вноски на осигурени лица, родени след 60-та година. И третият стълб е този, в който се внасят доброволните вноски. Идеята е с помощта на тези три инструмента бъдещите пенсионери да имат едни малко по-високи пенсии от днешните", каза бившата министърка.

"Положителният резултат е, че вече 20 години този модел работи. Лошото е, че го ерозирахме през годините. Рязко намалявахме осигуровките, а след това се чудехме защо е голям дефицитът. Увеличавахме разходите, а не можахме да увеличим размера на пенсиите", допълни Нейков.

И според двамата бивши министри трябва да има повече износ към капиталовия стълб. 

Според Иван Нейков това може да стане, ако има увеличаване на вноските на работодатели и на работници и към солидарния, и към капиталовия стълб, както и нова политика по доходите.

"Ще бъде голяма грешка, ако в следващите 20-25 години ние не следваме този модел, който е от 2002-ра година, защото той ще се прояви с пълния си ефект именно след около 30-35 години от въвеждането му", заключи Иван Нейков.

Цялото интервю вижте във видеото: