fallback

Любомир Кючуков: Към момента Ирина Бокова е фаворит за шеф на ООН

Българската кандидатура е с най-голямо обещание за реформи в системата на ООН, смята бившият зам.-министър на външните работи

12.04.2016 | 20:21 Автор: Мария Аладжова

Към момента Ирина Бокова е фаворитът за Генерален секретар на ООН. Това каза в "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"Приоритетите на Ирина Бокова са в лицето на хуманизма в новия свят. Тя говори за мир, за стабилност, за достойноство, но всичко това е обърнато към човека и според мен това ще бъде червената нишка на реформите, които ще се търсят оттук нататък в ООН", анализира Кючуков.

Като всяка международна институция, ООН отразява съотношение на силите, в които е била създадена, продължи той в подкрепа на думите си, че системата на организацията следва да бъде реформирана.

"Като Генрален директор на ЮНЕСКО, тя е част от системата на ООН. Тя е предсказуема и освен това се е доказала. От тази гледна точка, Бокова има своите шансове", посочи още той.

Решаващата дискусия ще се състои през юли на Съвета за сигурност, в който членуват 15 държави. 

За да бъде избрана, българската кандидатура трябва да бъде подкрепена с 9 гласа и да няма нито едно наложено вето от останалите страни членки на ООН.

По темата се включи и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев, по думите на когото българският кандидат по всяка вероятност ще подкрепи разширяването на организацията:

"На изслушването Ирина Бокова говори за все по-голямата нужда ООН да се върне на масата на преговорите на различните държави. ООН просто отсъства от голямата карта и от глобалните събития, които се случват в момента и то най-вече в Близкия Изток. Освен няколко декларации, които видяхме от Съвета за сигурност и от държави членки, всъщност не виждаме сериозна химанитарна помощ и усилие на ООН като организацвия за налагане на траен мир в Близкия Изток", коментира дипломатът.

По думите му големите регионални сили все по-активно изземват функциите на ООН и се договарят помежду си.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback