fallback

Ще се върне ли доверието на гражданите към ЕС?

Бившият външен министър Кристиан Вигенин коментира бежанската криза, споразумението Турция-ЕС и предстоящият конгрес на БСП пред Bulgaria ON AIR

08.04.2016 | 20:22 Автор: Луиза Божинова

Дали ще възвърнем доверието на гражданите към обшия европейски проект, или ще продължим по инерция да се движим до момента, в който спасяването му ще стане неизбежно - това е големият въпрос.

Това каза бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин в предаването Денят ON AIR.

"Аз лично смятам, че ние ще намерим пътя, по който да покажем, че Европейският съюз (ЕС) е обединение на държави, което дава добавена стойност за всеки един европейски гражданин и че европейските институции са институции, които работят в контекста на гражданите", заяви той.

"Трябва да има разбирането, че ние можем да бъдем силни на световната сцена, да бъдем успешни като икономики само ако работим заедно", каза Вигенин. Той посочи, че има един засилващ се евроспектицизъм в част от страните членки на ЕС.

Според бившия външен министър, ако гражданите получат разбирането и усещането, че ЕС им е нужен, нещата ще изглеждат по различен начин. По думите му първата стъпка към това е ясното разбиране, че трябва да има споделена отговорност - "да се опитаме да работим в координация и сътрудничество между европейско и национално равнище".

"Бежанският проблем е само един от аспектите на големите въпроси, които плашат европейските граждани -  тероризъм, икономическо развитие, безработица, общата външна политика", посочи Кристиан Вигенин. "В тези месеци, в които ЕС се луташе и търсеше решение да облекчи ситуацията се видя, че национално решение няма. Никоя страна не може да се справи сама с един такъв глобален проблем", заяви той.

Във връзка със споразумението Турция-ЕС, Вигенин каза, че истината е, че то срещна трудности, не е най-доброто, но "пак е някаква стъпка" да се сложи под контрол процесът на влизането на все повече и повече бежанци на европейска територия. "В същото време е шанс и за Турция да покаже, че може да се справи в едно важно предизвикателство за ЕС. Това е въпрос на доверие към самата Турция", допълни той.

По отношение на очакванията от предстоящия конгрес на БСП Вигенин каза:

"Не бива да очакваме някакви драстични качествени скокове само за един конгрес. Лично аз се надявам да име сериозни промени след конгреса. Имаме нужда от промени в личностите, поведението, политиките, в начинът, по който изразяваме в обществото и мисля, че това е на път да се случи."

 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback