fallback

Очакваме 22% ръст на чуждестранните инвестиции в България

Маджиде Ахмедова от БАИ изрази оптимистична прогноза за инвеститорския интерес в страната пред Bulgaria ON AIR

07.04.2016 | 20:20 Автор: Мария Аладжова

Има засилен интерес от инвеститори, които искат да направят големи инвестиции в България. До момента имаме подадени 16 заявления за сертифициране у нас и за получаване на държавни помощи. Очакваме един ръст от 22 процента.

Това каза в предаването Денят ON AIR заместник-председателят на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Маджиде Ахмедова. 

"България не е лоша дестинация за чуждестранните инвестиции. Предимствата, които тя има не са толкова много спрямо по-силно икономически развитите страни. Но трябва да си признаем, че винаги има и нещо, което пречи", посочи тя. 

"Това, което ние правим като агенция за инвестиции е да не прекъсваме постоянния контакт с инвеститорите. Не прекъсваме с тях даже взаимоотношенията си именно за да разберем с какво още да подобрим средата. Сигналите, които получаваме от тях са основно, че ние много често правим поправки в законите, а те искат по-голяма стабилност в законовата уредба", заяви още Ахмедова.

Във връзка с големите китайски инвестиции в пловдивското село Калековец, тя каза, че разчита това да стане реален факт, но все още не се знае за колко години ще се осъществи проектът. 

На въпрос каква прогноза би дала за 2016 година, Ахмедова каза:

"Определено има оптимизъм и този оптимизъм се базира на конкретни неща. С поправка в Закона за корпоративното подоходно облагане на БАИ се възложи да администрира един процес, който подпомага реивестирането на печалбите. В определени региони в България, където безработицата е над средната за страната, фирмите имат право да ползват помощ от държавата в размер 50% от сумата на ивестицията, която ще реинвестират обратно в дружествата си. И за тази година ние обработихме достатъчно молби от фирми, които изразиха своето желание, печалбата от дейността си за миналата година да я реинвестират обратно в дружествата си с цел тяхното развитие".

 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback