fallback

Гръцките авиодиспечери блокираха небето над Гърция

Протестът срещу промените в пенсионната система в Гърция не затихва, разказа пред Bulgaria ON AIR Катя Пеева

07.04.2016 | 20:14 Автор: Мария Аладжова

Гърция за пореден път беше парализирана от общонационална стачка по призив на Синдиката на държавните служители в Гърция. Точно в полунощ авиодиспечерите блокираха небето над Гърция за всички полети от и към страната. 

Протестът е срещу планираната от СИРИЗА пенсионна реформа и промените в системата за социално осигуряване:

"Имаше демонстрации, в които участваха не само държавните служители. Към тях се присъединиха работещите в общините, пенсионерите, безработни. Правителството в момента води преговори с екипа на кредиторите и за това датата на протестите е днес", заяви в "Денят ON AIR" кореспондентът на БНР В Гърция Катя Пеева.

От резултата на тези преговори зависи какви ще са промените в осигурителната система. Именно това е основната тема на сблъсък между синдикати и правителство.

"Променя се схемата за изчисляването на пенсиите, увеличават се осигурителните вноски. Поставя се горна норма, таван на високите пенсии, при тях орязването вероятно ще е най-голямо, като минималната пенсия ще бъде 380 евро, което е много далеч от това, което обещаваше СИРИЗА предизборно за 780 евро", разказа още Пеева.

По думите ѝ главният акцент, който изключително много вълнува гърците, е сливането на пенсионните фондове, тъй като в тях са зачислени и професии, които са внасяли много високи осигурителни вноски, а ще получат ниски пенсии.

 

Целия разговор вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback