fallback

Защо фабрика, която печели трябва да бъде затворена?

Председателят на КНСБ Пламен Димитров коментира спирането на работата на "София БТ" пред Bulgaria ON AIR

06.04.2016 | 20:25 Автор: Луиза Божинова

Със сигурност хората искат някаква справедливост и смятам, че е време да се чуе този глас. Надявам се в следващите няколко дни да стигнем до истинския собственик на "Булгартабак".

Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров в предаването Денят ON AIR по повод затварянето на фабриката на "Булгартабак" в София. Така над 400 души ще останат без работа, а действителната причина за спирането на работата на "София БТ" дори не се знае.

"Ангажиментът е много ясен за запазването на работните места и към ангажимент на производството на "Булгартабак" като цяло в договора за приватизацията", подчерта Димитров. "След това аз мисля, че и финансовият министър би трябвало да има ангажимент, когато затваря част от едно печелившо предприятие."

Димитров се надява да има "някакъв смислен разговор" с този, който определя решенията в "Булгартабак", той да обясни "на разбираем език", не само на работниците, а и на обществото - защо една фабрика, която печели трябва да бъде затворена?

"Убеден съм, че всяко едно общество, което има по-малко неравенства има по-голяма социална устойчивост и оттам по-голям растеж, икономическо развитие и благоденствие в конкурентния свят, в който живеем", каза още Димитров. "Колкото повече демотивираме и раздробяваме пазара на труда, толкова по-зле най-накрая за икономиката", добави той.

В България има най-малко държава от целия Европейски съюз, ако говорим за данъчно изземане и преразпределение. Ако говорим за приходите в хазната ще видим, че са далеч под 40%.

В ефир той показа графика на облагането на доходите в България, "което се твърди, че е плоско".

При високите доходи обаче има регресия, посочи Димитров. "Как тази регресия ще разжда справедливост и няма да ражда неравенство?", попита той. "Когато облагаш повече по-бедните слоеве, те повече ще обедняват и когато облагаш по-малко по-богатите, те ще имат повече излишъци.", констатира председателят на КНСБ.

"КНСБ е единствената организация в тази държава, която от 2008 година насам сме били последователно против въвеждането на плоския данък върху доходите, въвеждането на един необлагаем минимум и умерена прогресия", посочи той.

 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback