fallback

Мохамед Ибрахим: Ердоган подкрепя терористите навсякъде

Председателят на сирийската общност коментира пред Bulgaria ON AIR отказа на Турция да преговаря с кюрдските групировки

05.04.2016 | 21:27 Автор: Луиза Божинова

"Реджеп Ердоган нарича кюрдите терористи, а чеченците и европейците, които отиват да се бият в Сирия - борци за свобода. Това е голям парадокс", заяви в предаването Денят ON AIR Мохамед Ибрахим. Председателят на сирийската общност в България коментира изказването на турския президент, че южната ни съседка няма да преговаря с кюрдските групировки. Конфликтът на Кюрдската работническа партия (ПКК) с властта продължава вече над три десетилетия.

"За съжаление кюрдите са народ, който от началото на историта се намира в тези земи и винаги е имало проблем, но те не са имали в дълъг период от историята ссобствена държава. Живяли са винаги с другите народи, били са и в Османската империя, били са и в други империи. Никога не са се чувствали като народ, който не е от региона. Напротив", каза Мохамед Ибрахим. "Най-голямата територия, която заемат е в Турция."

По думите му Сирия излиза на преден план заради голямата игра на агресия срещу страната.

"Ердоган е последният човек, който ще говори за тероризъм и терористи, защото от пет години насам това му е играта. За да захранва терористите в Сирия и Ирак, дори и в Либия, и в Тунис, подкрепя терористите навсякъде", категоричен е председателят на сирийската общност у нас. "Но за него всички тези терористи не са терористи, само кюрдите, които искат да имат някакви права."

Според Мохамед Ибрахим турският президент "влезе в играта на САЩ".

"Той иска да събира всички мюсюлмански държави под неговата шапка, а в същото време има конфликт с кюрдите мюсюлмани, които са в Турция", подчерта той.

В телефонен разговор се включи и Владимир Чуков, който разказа за кюрдите в Сирия. По думите му сирийските кюрди са започнали да трупат външнополитически дивиденти.

 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback