fallback

Бойко Борисов е центростремителната сила в десницата, твърдят политолози

Първан Симеонов и Георги Киряков обсъдиха политическата ситуацията в страната в ефира на Bulgaria ON AIR

05.04.2016 | 20:38 Автор: Луиза Божинова

Парадоксът в десницата е, че има една центростремителна сила и това е Бойко Борисов и много центробежни сили, които са вътре в Реформаторския блок (РБ). Но за РБ центростремителната сила е Бойко Борисов.

Това каза политологът Георги Киряков в предаването Денят ON AIR по отношение на политическата ситуация в страната.

"В Реформаторския блок всеки дърпа чергата към себе си - ДСБ се мъчат да вземат инициативата, а хората на Меглена Кунева се мъчат да си я върнат. Поставят се един друг пред свършен факт, казват един на друг: "След мен". Тая игра я играят открай време", допълни Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

На въпрос дали премиерът Бойко Борисов среща вътрешна опозиция, Симеонов заяви, че няма такава.

"Открай време Борисов управлява балансирайки между два прочита на център-дясно - единият по-реформаторски, по-западно ориентиран, другият по балкански", каза той. "Това продължава с различни лица. Едно време беше Цветан Цветанов срещу Симеон Дянков, след това Радан Кънев и Лютви Местан. Борисов винаги така е управлявал - плаши едните с другите и балансира между тях."

"Политиците избутаха зимата. Оттук нататък ще им е по-лесно да оперират в българското политическо пространство, най-вече защото идват празници и това обикновено кара хората да избягват интереса към политиката. Това ще донесе предлятното спокойствие на самите политиците да се прегрупират и да се подготвят за есенния маратон и за президентските избори", каза още Киряков.

"Що се отнася до БСП предстои един конгрес и очевидно се позиционират основните играчи, които ще претендират за поста лидер на партията", добави той. "Процесът на разпад там е видим. След този конгрес на БСП и след този избор на лидер нещата няма да стоят добре за партията. БСП може да се окаже в ситуация, в която да търси подкрепа от новосформираните леви партии за президентска кандидатура", каза Киряков.

Той заяви, че има потенциал новата партия на Лютви Местан - ДОСД да откъсне поне 30% от ДПС.

"Но това е само заявка без категорична позиция сред хората, които са заявили, че биха подкрепили, че ще го направят", допълни той. "Това би с отразило в намаляване на тежестта на ДПС в българския политически живот."

"Около 1/3 от потенциалния електорат на ДПС изглежда разколебан и гледа към ДОСД, но това са доста ранни данни и те трябва да се потвърдят или отхвърлят", каза Симеонов. "ДПС в по-лоша ситуация не е било."

По отношение на публичната роля и активност на Ахмед Доган, Георги Киряков заяви, че Доган е бил категоричен в изказванията си, че няма намерение да се връща официално.

"Очевидно ще ръководи обаче все още партията дистанционно", каза политологът. "Самият триумвират, който ръководи партията ясно дава знаци, че ще се съобразява с мнението му."

 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback