Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Бурката - заплаха или право на избор?

Юлиана Методиева и Мария Конакчиева коментират забраната за носенето на дрехата в ефира на Bulgaria ON AIR

04.04.2016 | 21:58 Редактор: Луиза Божинова
Бурката - заплаха или право на избор?

Бурката - широко наметало, което жените мюсюлманки от Средна Азия носят. То е забранено в повечето европейски страни. Русия, Холандия, Германия, Италия, Испания, Белгия и Франция по един или друг начин забраняват носенето на бурки или хиджаб. Рестрикциите важат в някои градове и области на отделните държави, но има страни, в които забраната действа навсякъде.

Преди броени дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че носенето на бурки на обществени места трябва да бъде забранено и у нас. Идеята предизвика множество мнения "за" и "против".

В предаването Денят ON AIR Мария Конакчиева от Френски културен институт обясни, че бурката е дреха, която е национална в Афганистан, Пакистан и Индия.

По думите й това е един феномен, на който не трябва да се отдава голямо значение, защото "колкото повече говорим, ние ги радикализираме."

"На кръстовете и забрадките не им е мястото в училище, защото се противопоставят едно на друго - едни деца на други деца", заяви в ефир Юлиана Методиева от Български Хелзингски комитет.

"Каквото се е започвало в България с мюсюлманите винаги се е започвало с "разфереджаването" - махането на някакви символи на исляма от лицето на българските мюсюлмани", коментира Методиева. "В България точно тези квартали в Пазарджик, в които се действаше през един наказателен процес, какъвто беше процесът срещу 13-те имами в града, тези роми, които живеят и един от техните имами Ахмед Муса, започнаха съвсем демонстративно да слагат бурките. Ако до преди две години бяха седем, сега са 27", посочи тя.

На въпрос дали има връзка между терористичните актове в държавите Франция и Белгия, които забраниха бурките и наложената рестрикция, Мария Конакчиева каза, че всяка забрана е опасна.

"В България мисля, че тези жени си живеят между тях и не ги виждам как ще отидат да се обучават или ще отидат до съда", каза тя.

"Очевидно е, че има някакви хора, които чрез насаждане на страх желаят да печелят", посочи  Юлиана Методиева. "Печелят електорат, променят дневния ред на своето поведение. Във всичките случай на политическо говорене на темата за опасности от ислямски фундаментализъм, можете да забележите, че общественото внимание се отклонява изключително."

 

Цялото интервю гледайте във видеото: