Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

СУ е последното място, което ще ограничи свободата на словото

Зам.-ректорът на Софийския университет и председателят на Студентския съвет коментират новите правила пред Bulgaria ON AIR

31.03.2016 | 20:12 Редактор: Луиза Божинова
СУ е последното място, което ще ограничи свободата на словото

Софийският университет (СУ) е последното място, което ще ограничи свободата на словото и възможността за изказване на лични позиции и мнения.

Това каза в предаването Денят ON AIR заместник-ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" доцент Георги Вълчев. Той коментира приетите от Академичния съвет на СУ правила за официална комуникация с медиите.

"Целта на тези правила бяха да се разграничт публичните изяви на преподаватели от университета, когато говорят и са упълномощени за това от ректора на самия университета, а също така и когато говорят от лично име. В този смисъл никой никъде не е забранявал на преподаватели или студенти от СУ да изискват разрешение от когото и да било", категоричен е Вълчев. "Това са свободни хора и ние няма как да ограничаваме тези права", каза още той.

По думите му целта е да се въведат ред и правила в комуникацията на СУ с медиите.

"Целта на правилата са не да ограничават личната свобода, а да ограничат качеството на говорене. Тогава, когато има официална позиция на СУ, тя трябва да бъде съблюдавана по определен ред. Тогава, когато човек говори от лично качество, той има правото да казва абсолютно всичко, включително и мнения, които противоречат на официалната позиция на СУ", заяви зам.-ректорът на Софийския университет.

"Абсурдно е някой да твърди, че на студентите от СУ може, трябва или им е забранено да говорят свободно пред медиите и обществото", каза в ефир Васил Силяновски, председател на Студентския съвет към СУ. "Ясно е, че позицията на студента не е официалната позиция на СУ, така че всеки един студент, в качеството си на такъв, може да говори, включително това се отнася и до Студентския съвет."

"Тези правила са грешно изтълкувани и по-скоро става въпрос за неразбиране", смята Силяновски. "Утре ние ще преразгледаме правилата и ще вземем единна позиция по тях", каза той.

"Това, което стои зад текстовете не е по никакъв начин цензура, а става въпрос за това, че ръководството иска да уреди някакви правила, повече за преподавателите, а не толкова по отношение на студентите", заяви Силяновски.

 

Цялото интервю вижте във видеото: