fallback

Най-голямата заплаха за ЕС - отказът да се търсят нови решения на стари проблеми

ЕС е в кризисен режим и това определя много от действията по бежанската криза, коментира анализаторът Георги Камов в Денят ON AIR

29.03.2016 | 21:41 Автор: Ирина Георгиева

В рамките на Европейския съюз (ЕС) от няколко години насам текат активни дебати и решения се взимат по линия миграционна политика още преди сегашната бежанска криза. Едно от интересните неща в процеса е именно, че няма общоприета дефиниция що е то "интеграция" и какво означава "да интегрираш някой в обществото".

Това коментира политическият анализатор Георги Камов в Денят ON AIR.

"Разбира се има дефиниции. Коректно е първо да се възприема като процес, а не като крайна точка. Интеграцията е процес, който може даже никога да не завърши напълно - на даден човек или общност хора.  Тя обхваща много неща - дали човек участва в икономическия, социалния, политическия живот и т.н. Понеже дебатът за бежанците в момента е много популяризиран, особено с оглед на терористичните актове", посочи още той.

Още по темата

Ако се замислим има и много хора в българското общество, които не са интегрирани, ако гледаме пълния смисъл на думата "интеграция", отбеляза експертът. По думите му има много хора, които не участват в политическия живот; които са в сивата икономика; които отказват да участват в социалния живот, тоест гледат само себе си.

Доскоро в развития свят, в това число и България, си мислихме, че нямаме нужда от трансформация. Обществата, които имаше нужда да се трансформират са някъде там, далече - в Близкия Изток, Азия, а нашите общества са ОК, достигнали сме едно добро развитие и нямаме нужда от повече. Това е заблуждение, коментира още анализаторът. 

"Вторият аспект важен е, че и бежанският проблем, и тероризмът се гледат през една много тясна призма - и тя е на бежанския проблем, и на тероризма. Проблемите са комплексни. Един проблем с бежанците, или ситуация с бежанци, или интегриране на мигранти, които са вече второ и трето поколение са свързани с образование, пазар на труда, сигурност, социални услуги, услуги за деца. Няма как да решим един комплексен проблем с едно решение само свързано със сигурността", добави Камов.

ЕС е в кризисен режим и това определя много от действията по бежанската криза. Камов мисли, че можем да се справим много по-добре.

"Проблемът не е толкова в консолидираното решение, а по-скоро, че всъщност най-голямата заплаха за ЕС не е радикалният ислям, а радикалният отказ да се търсят нови решения на стари проблеми", отбеляза Камов.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback