Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Антикурпционният закон е невъзможен без анализ на свършеното досега, смятат от Българския институт за правни инициативи

24.03.2016 | 23:10 Редактор: Мария Аладжова
Антикурпционният закон е невъзможен без анализ на свършеното досега, смятат от Българския институт за правни инициативи

Без задълбочен анализ на това какво са свършили десетките антикорупционни органи в страната през последните години, не може да се създаде ефективен антикорупционен закон.

Това заяви в "Денят ON AIR" Биляна Гяурова-Вегертседер, един от учредителите на Българския институт за правни инициативи. Той е сред трите неправителствени организации, които изпратиха становище по вторият законопроект на антикорупционния закон. 

"Може би най-важният въпрос, на който трябва да се отговори е дали има нужда от такъв законопроект, който да създаде едно огромно мастодонтско антикорупционно тяло, което евентуално да следи всички антикоруцпионни прояви", посочи Гяурова.

По мнението ѝ една от големите слабости и на първия, и на втория закон е, че липсва анализ какво е направила Сметната палата за установяването и предотвратяването на конфликт на интереси. Същото се отнася и до Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, посочи още тя.

"От доста време следим как се правят изборите не само в съдебната власт, но и в Народното събрание. Има един процес на предварителни договорки, който е абсолютно на тъмно и не става ясно точно как се разпределят порциите. В повечето случаи се разиграва проформа на процедури за избор на висши държавни служители". 

"Това подсказва, че може би има политическа договорка, за да бъдат всички доволни. Знаем каква е коалицията и може би затова така напират депутатите да влезе законопроекта в закона", анализира Гяурова.

Чуйте целия разговор в следващото видео: