Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Общуването ни в интернет може да бъде проследено по всяко време

"Няма стопроцентова киберсигурност", заяви в "Денят ON AIR" Албена Спасова

24.03.2016 | 21:03 Редактор: Мария Аладжова
Общуването ни в интернет може да бъде проследено по всяко време

Общуването в интернет не е анонимно, то може да бъде проследено по всяко време. Всичко е въпрос на ресурс и на време.

Това отбеляза в "Денят ON AIR" Албена Спасова от Международната академия по киберсигурност. Тя коментира казусите, свързани с киберсигурността в контекста на терористичните атаки в Брюксел и технологиите, които изпозват екстремистите, за да се координират помежду си.

"Коагато говорим за киберсигурност, това означава, че нашите критични ифнраструктури трябва да бъдат опазени от кибератаки. Стопроцентова киберсигурност няма. Това нещо не съществъва, както не съществува и в реалния живот", заяви Спасова.

По думите ѝ най-мащабните киберпрестъпления са извършени на фондовата бирса. За такъв тип узурпиране на виртуалната информация обикновено се изпозлват кибероръдия, които са под формата на зловредни кодове, поразяващи критични ифнраструктури. 

И въпреки че всяка информация може да бъде проследена или възстановена, терористите все пак намират начин, за да заличат следите си.

"Ако си говорим за нападенията в Париж, терористите тогава са си общували чрез нови телефони. След всеки телефонен разговор, те са изхвърляли телефона".

Спасова се изрази в подкрепа на отказа на Apple да предоставят информация на ФБР от телефоните на екстремистката двойка от Сан Бернардино, които отнеха животите на 14 души.

В подкрепа на позицията си тя подчерта, че компрометирайки информацията, компанията ще загуби доверието на клиентите си.