Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кампанията на Ирина Бокова - имиджов камуфлаж?

Тя не е решаваща, а цели да изчисти вътрешните спорове около българската кандидатура, смята политологът Димитър Димитров

21.03.2016 | 20:46 Редактор: Мария Аладжова
Кампанията на Ирина Бокова - имиджов камуфлаж?

Кампанията на Ирина Бокова ще бъде по-скор имиджова, отколкото решаваща, тъй като Генералният секретар на ООН се избира в една не толкова прозрачна процедура, в която страните членки на Съвета за сигурност решава кой ще бъде.

Това каза политологът проф. Димитър Димиторв в "Денят ON AIR", който заедно с проф. Емил Митев обсъди обявената днес от МВнР новина, че кампанията на българския претендент за високия пост възлиза на 106 хил. лева.

По думите му кампанията ще цели да подсили имиджа на Бокова, "особено като се има предвид, че нейната кандидатура беше издигната след вътрешни спорове".

"Наскоро обърнах внимание, че в предаването на Кристиан Аманпур, водеща журналистка в CNN, г-жа Бокова вече се е появила в заставката на предаването. Това говори, че лицето ѝ трябва да стане познато, говори също и, че американската страна най-вероятно мисли да даде съгласие за подобно назначение", коментира още Димитров. 

А според Емил Митев Бокова притежава "истински дипломатически талант", подкрепен със заеманата към момента от нея позиция Генерален директор на ЮНЕСКО.

"Бокова в момента заема водеща длъжност в ООН - по-висока е само тази длъжност, за която претендира. Тя е единственият преизбран секретар и това от организация, в която членуват повече от 190 страни. Тя носи със себе си престиж", посочи Митев.

Той изрази увереност, че по-силна кандидатура би дошла единствено от Чили, в лицето на президента на страната Мишел Башле. Политологът подчерта, че ако такава кандидатура бъде издигната, САЩ ще подкрепят именно нея като регионален избор.

Башле не е членувала в международни организации, но има силна биография в рамките на чилийската политика, добави проф. Димитров.

Въпреки това с най-голяма тежест ще бъдат кандидатите от Източна Европа, заради ротационния принцип, който спазва ООН от началото на създаването си. 

Целият разговор по темата - във видеото!