Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Франкофонията - въпрос на култура и ценности

Мария Димиторва-Пишо и Петко Стайнов за влиянието на франкофонията в света пред Bulgaria ON AIR

18.03.2016 | 22:37 Редактор: Луиза Божинова
Франкофонията - въпрос на култура и ценности

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията - празникът на френския език и култура. Още утре обаче предстои голямо четене на роман на френски от хиляди потребители на една мрежа франкофони по света. То ще се проведе в литературен клуб "Перото" в София и ще може да се наблюдава на голям екран.  

За събитието съобщи Мария Димиторва-Пишо, председател на сдружението на Журналиситте франкофони. В предаването Денят On AIR тя и Петко Стайнов, който е ръководител на Представителството на Университетската агенция на франкофонията в София, разказаха за влиянието на общността в света и в България.  

"Франкофонската организация е създадена през 1970-та година в постколониалната ера, когато всички онези държави вече имат френски език като наследство и френската култура. Започват да общуват по нов начин, прилагайки онези три думички - свобода, равенство, братство. Т.е всички да започнат да общуват по-равнопоставено в името на развитие на ценностите на демокрацията", заяви Мария Димиторва-Пишо.

"В глобален аспект влиянието на франкофонията е много сериозно", казва Петко Стайнов. "Франкофонската общност днес наброява повече от 250 милиона души. Голяма част от тези хора говорят френски като майчин език. Очаква се тази общност да нарастне изключително много в следващите 10-20 години. Прогнозите са 2050 година са броят на франкофоните в света да надхвърли 700 милиона", допълва той. По думите му от 2010 година, когато беше основан този празник, се оказва, че франкофоните са се увеличили два пъти - нещо, което не сме усетили у нас.

България става член на Международната  организация на франкофонията през 1993-та година. Според Петко Стайнов обаче у нас тенденцията е обратна на световната.

 

Целия разговор вижте във видеото: