Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Молитвеният дом в "Люлин" бил законен, ама друг път

Ангел Джамбазки и Ахмед Ахмедов говорят по темата, предизвикала протест, в ефира на Bulgaria ON AIR

18.03.2016 | 20:42 Редактор: Луиза Божинова
Молитвеният дом в

Разгорещена дискусия в предаването "Денят ON AIR" предизвика протестът на жителите на столичния квартал "Люлин" срещу мюсюлманския молитвен дом в района.

Ахмед Ахмедов, главният секретар на Главното мюфтийството, заяви, че молитвеният дом е законен и регистриран в Столична община, а Министерският съвет - уведомен за неговото съществуване.

"Мюсюлманското вероизповедание винаги е изпитвало респект от законите в тази страна и е правело всичко, за да ги спазва", казва Ахмедов. "Предназначението на склада за обувки не е нещо, което касае вероизповеданието, тъй като той е наемател в този имот и ползва имота за молитвен дом. Няма необходимост от закона да се сменя неговото предназначение, тъй като той не е наша собственост", допълни Ахмедов.

На въпрос кой е собственик на сградата и появилите се твърдения за намесата на името Хюсеин Одех абу Калбаин, който е изгонен от България за нелегално проповядване против държавата, Ахмедов каза: "На нас не ни е известно собственикът да е гонен от България. Той (собственикът б.а) е в страната, това е един бизнесмен, който живее в столицата, така че в тази насока има твърде много спекулации."

Главният секретар на Мюфтийството е категоричен, че в България се изповядва "един единствен ислям" и той е традиционен за тези страни от стотици години. "До момента няма нито едно доказателство за това, че български мюсюлманин има някакви радикални наклонности. В този смисъл аз призовавам към малко повече прозорливост, да видят съседите си мюсюлмани и да не се притесняват от тях и да не ги демонизират", заяви Ахмедов.

"Не са регистрирани наченки на радикализъм", посочи още той. "Нямаме и привърженици към страната на "Ислямска държава". Мюсюлманското население е мирно и спокойно съжителства със своите съграждани християни и това трябва да продължи", заключи Ахмед Ахмедов.

 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

"Законен е другият път. Тия приказки са от Настрадин Ходжа", така евродепутатът Ангел Джамбазки коментира изказването на Ахмед Ахмедов, че молитвеният дом е напълно законен.

"Още по времето на първото правителство на ГЕРБ, когато бях общински съветник, министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов, още тогава съм го уведомил, че в "Люлин" работи незаконен молитвен дом", каза Джамбазки.

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО е уверен, че сградата е магазин за обувки, " в който се разпорежда някакъв тип, който има връзки с радикални ислямисти и е преследван от българските власти за сигурност." На въпрос защо тогава тези власти не се самосезират, Джамбазки е категоричен: "Защото са мекушави и се страхуват от политически последствия. Чакат бурята да се размине"

"След като те получават пари от турския Дианет, което е турското министерство на вероизповеданията, как имат очи изобщо да ни говорят за български национални интереси и за това, че не са достатъчно храмовете?", пита Джамбазки. "В момента Главното мюфтийството е изцяло зависимо от Турция. Тя води една експанзионистична, военна политика на юг спрямо Ирак и Сирия и геополитическа и духовна към България. Целият мюсюлмански висш духовен съвет е в някакви връзки с турската държава, той е на заплата при нея."

Във връзка с твърдението на Ахмедов, че няма осъждани за участие в Ислямска държава, Джамбазки попита: "А за какво е осъден Ахмед Муса Ахмед?"

 

Целия разговор вижте във видеото: