fallback

Натиск към границите ни тепърва ще има, прогнозира Милен Керемедчиев

Бившият зам.-министър на външните работи говори за споразумението ЕС-Турция в ефира на Bulgaria ON AIR

17.03.2016 | 20:56 Автор: Луиза Божинова

Особен мигрантски натиск към нашите граници тепърва предстои. От турското крайбрежие спокойно могат да тръгнат мигрантски вълни с лодки, както минават през Средиземно море, така да минат и през Черно море.

Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи в предаването "Денят ON AIR". Според него България трябва много ясно да заяви, че не става дума за защита на Шенгенското пространство, а за общо опазване на европейските граници.

Керемедчиев прогнозира и друг евентуален сценарий за бежански натиск:

"Това, че Гърция не опазва границите си правилно, не означава, че ние трябва да я оставим да бъде наводнена от един млн. мигранти тази година. Но от друга гледна точка е абсолютно нормално тези над 130 хил. мигранти, които са в една ничия зона в Гърция и не могат да продължат своя път, да пробват различни маршрути през Албания или България. Страната ни наистина е във фокуса на мигрантската криза. Вероятността да бъдем наводнени от емигранти, които внезапно да тръгнат към нашата граница е голяма", каза бившият външен зам.-министър.

Той заяви, че е много сериозен песимист относно развитието на разговорите между ЕС и Турция утре.

"Отношението на Турция към Европа е малко в стила: "Ние ви трябваме повече, отколкото вие на нас". Тази арогантност изнервя европейските лидери и има все повече сигнали, че някои от решенията няма да бъдат приети", смята Керемедчиев. "Визовите преговори са много тежки. Те не стават за един-два месеца", допълни той и разясни, че турските граждани разполагат с три вида паспорти - граждански международен, служебен и дипломатически паспорт. "Служебните паспорти, които се дават на мюсюлмански духовници, може би би било препъни камъкът в отношенията между Турция и Европейските държави", каза Керемедчиев.  

По отношение на Шенген, бившият зам.-министър определи състоянието му като "жива кома".

"Осем държави са наложили ограничение в самото преминаване на гражданите на своите граници, даже и помежду шенгенски държави, така и са готови да го удължат до две години. Това означава, че в следващите две години Шенген няма да съществува нормално, и няма да оперира нормално", каза Керемедчиев.

 

Целия разговор вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback