fallback

Европа чака резултати, но не помага за постигането им

Петко Петков и Атанас Семов коментираха искането за отпадане на мониторинговия доклад на ЕК в ефира на Bulgaria ON AIR

16.03.2016 | 20:41 Автор: Луиза Божинова

Мониторингът няма да отпадне нито за България, нито за Румъния, за която излязоха факти, че може би ще отпадне по-рано. Това няма да стане през 2016, няма да стане и през 2017 година. Причината е, че Европа вижда, че тук има проблеми и е напълно безпомощна пред тях. Европа не знае какво друго може да направи.

Това заяви доц. Атанас Семов в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR. Повод на дискусията в ефир беше обявяването на български евродепутати за отпадането на мониторинга на Европейската комисия за България и Румъния.

По думите на Семов големият въпрос е ние какво искаме да направим с или без мониторинга.

"В досегашния си вид наблюдението на Европейския съюз над България по всички въпроси, по които се осъществява, е слабо ефикасно, да не кажа безпомощно", каза още Семов. "Всяка следваща година ефектът на поредния доклад на Европейската комисия отнема все по-малко време и място в българските медии. Първите години отнемаше по десетина дни, сега не повече от ден до два. И с това всичко отшумява, защото цялата ни нагласа у нас е съвсем друг тип нагласа.

Петко Петков смята, че механизмът в никакъв случай не е ненужен, но в сегашния си вид не може да осигури промяната в България и той трябва да бъде променен.

"Той вече се променя. За пръв път в мониторингов доклад българската прокуратура не само е посочена като един от основните виновници за състоянието на съдебната система у нас, но и се насочва един аналитичен механизъм да установи какви точно са причините за това, че съществуват проблеми. За да има реален резултат, този механизъм трябва да има някакви политически последствия, когато като държава не изпълняваме това, което се очаква от нас", каза Петков.

"Правилно или не, когато ЕК обвърза резултатите от механизма и резултатите от съдебната реформа с например приемането ни в Шенген, тогава  забелязахме някаква по-категорична воля на политиците да се опитат да променят нещата", допълни той.

"Европа самата не отдава значение на тези доклади. И то не защото у нас няма проблеми, у нас има много големи проблеми. ЕК много добре знаеше за тях и през 1999 година, когато написа доклад пред Европейския съвет, за да бъдем поканени в Хелзинки за започване на преговорите, знаеше това много добре и през 2005-та година, когато подкрепи приключването на преговорите и подписването на договор за членство на България", заяви Семов. "ЕС трябва да мисли, ако иска да помогне, да укрепи демократично своя Югоизточен фланг - България и Румъния, да мисли за нови механизми."

По думите му европейските ценности трябва да се спазват, но трябва да се помогне на България и Румъния да ги спазват.

 

Цялата дискусия вижте във видеото:

 

 

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback