Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Адекватна защита от наводнения има, увери регионалният зам.-министър

Деница Николова с разкрития за новите регионални проекти в страната пред Bulgaria ON AIR

15.03.2016 | 21:49 Редактор: Луиза Божинова
Адекватна защита от наводнения има, увери регионалният зам.-министър

Има адекватна превантивна защита от наводнения, мисли се в посока превенция, тоест не да реагираме след действията.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова в предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR.

По отношение на ресурсите, с които разполагат за превенция, тя каза, че те са доста ограничени.

"В новия програмен период Оперативна програма "Околна среда" ще вложи не малък ресурс за постигане на висока превенция на риска и това са 20 милиона лева", каза Николова. "В предходната оперативна програма също вложихме не малък ресурс, за да почистим коритата, така че да намалиме влиянието и ефекта от бедствията. С близо 100 милиона лева на практика успяхме да почистим не малък брой от речните корита и да дадем възможност за укрепване на речните брегове, така че да не се стига до наводнение", подчерта зам.-министърката.

Николова допълни, че ресурсите никога не са достатъчни, но трябва да се прави правилната "приоритезация". Тя заяви, че в настоящия период се мисли за превенция и по отношения на свлачищата.

"Европейският съюз много ни подкрепя в тази насока. Само чрез механизма по фонд "Солидарност" получихме ресурс от близо 36 милиона лева, с които успяхме да покрием най-критичната публична инфраструктура, която пострада през 2014-та година по време на големите наводнения в Аспарухово и в Мизия."

По отношение на предизвикателствата по новата програма "Региони в растеж 2014-2020", зам.-министърката каза, че "букетът от инвестиции" 1 млрд. и 600 млн. лв. ще бъдат вложени в градска среда, градски транспорт, мерки за обновяване на парковете, зелените площи и пространства в градовете.

Николова се похвали, че съвсем успешно министерството е завършило края на миналата година, тъй като всички средства по оперативната програма са били разплатени. Инвестициите са били в паркове, градинки, детски площадки, пътните артерии и културната инфраструктура - опери, театри, читалища.

Разликите между новата програма и тази от предходната година е, че в първата ще има повече правомощия в ръцете на градовете, в които ще се инвестира.

"Ако до момента централизирано определяхме какъв тип инвестиции ще бъдат вложени и къде, оттук нататък нещата са изцяло в ръцете на нашите градове", обясни Николова.

 

Цялото интервю вижте във видеото: