Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Винаги е имало влияние на чужди държави в България

Георги Димитров, бивш съветник на президента Георги Първанов, говори за комисията за Русия и Турция пред Bulgaria ON AIR

15.03.2016 | 21:04 Редактор: Луиза Божинова
Винаги е имало влияние на чужди държави в България

Не очаквам отговор от тази комисия, защото, за да даде тя някакъв отговор, трябва да изслуша специализирани органи. А тези органи работят с информация, която не е предмет на обществено ухо. Работи с такава информация и методи, че даже и на комисията да ги разкрият, ще нарушат своите вътрешни правила.

Това каза Георги Димитров, съветник на президента Георги Първанов в предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR. Във връзка с временната парламентарна комисията, която ще разследва за намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на България, Димитров каза, че тя е вредна и ненужна, "защото за всяко нещо в България си има компетентните инстанции".

"Аз лично, ако съм ръководител на някои от тези служби, никога няма да кажа пред депутатите точно как и какво работя. То ще излезе след 5 секунди, не само в България, ами ще стигне и до Марс тази новина", каза Димитров.

"Винаги е имало, има и ще има влияние в България на чужди държави. Във всички държави има влияние на други държави. Дали то е културно, дали е икономическо, дали е политическо. Ако говорим за намеса - има установена практика как се реагира в такива случаи", подчерта той.

"Ако министър Митов (Даниел Митов - министър на вътрешните работи б.а) досега не е реагирал, ще чака комисията ли да го извика, за да реагира по случая на намеса? Ако съответните специализирани служби не си вършат работата, парламентарната комисия ли ще ги подтикне да я свършат?", пита риторично Димитров.

По въпроса за спирането на военния конфликт в Сирия, бившият съветник на президента Първанов не изрази нито краен оптимизъм, нито краен песимизъм.

"Това ще е един дълъг процес на регулиране, въпросът е да започне и да се движи в правилната посока. Мисля, че по-скоро сигналите са окуражителни - както началото на преговорния процес в Женева, така и решението на Русия за изтегляне на войските от Сирия, така и реакцията на САЩ и на другите партньори по преговори. Оттук насетне се очаква една действително дипломатическа и миротворческа дейност в посока на трайното решение на конфликта", каза Георги Димитров.

 

Цялото интервю вижте във видеото: