fallback

Съби Събев: Безконтролното влизане на бежанци трябва да спре

Експертът по сигурността говори за бежанската криза, атентатът в Анкара и преговорите за Сирия в ефира на Bulgaria ON AIR

14.03.2016 | 21:00 Автор: Луиза Божинова

Трябва да се прекрати безконтролното влизане на бежанци. Този хаос не може да продължи повече.

Това каза генерал Съби Събев в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR по повод бежанската криза. 

"Привличането на войскови части по охраната на границата е правилна стъпка. България има този капацитет да се справи с това предизвикателство и да се регулира този процес. Бежанците трябва да знаят, че не могат когато си искат и откъдето си искат да влизат в България или в която и да е страна", допълни експертът по сигурност.

"Гърция очевидно не управлява този емигрантски поток и Европейският съюз взима мерки, които трябва да се изпълнят, както от Гърция, така и от Турция. Тези центрове за приемане на мигранти трябва да заработят в пълния си капацитет. Другият вариант е прикриване на границите, както виждате редица страни затвориха границите си. Тези, които искат да влзезат, трябва да разберат, че границите са здраво прикрити и няма начин да минат нелегално, а само през пунктовете, където трябва да се легитимират и да се обработят данните им и тогава да се реши тяхната съдба."

Събев подчерта, че координацията между различните министерства, занимаващи се с охраняването на границата, е много важна за регулирането на мигрантския поток. Експертът е оптимист, че мигрантският поток ще се "канализира" през определените пунктове.

Във връзка с вчерашния атентат в Анкара, при който загинаха 37 души, а 125 бяха тежко ранени, Събев смята, че някой, като че ли опитва да провокира Турция, когато започват междусирийските преговори в Женева. Те ще се проведат в три кръга, като днес започва първият от тях. В отговор на атентата с експлозията обаче, турската авиация удари Кюрдската работническа партия в Ирак.

"Напрежението между кюрдите и Турция сякаш ескалира. Очевидно е, че Турция ще отвърне на тази провокация. Дано страните си сдържат нервите в този период, когато започват тези преговори, за да не се получи нещо неприятно и да бъдат те (преговорите) прекъснати", заяви експертът.

Съби Събев смята, че има шанс да се сключи по-дълготрайно примирие в Сирия. На въпрос дали може да се случи разделение на страната, той отговори, че и режимът на Башар Асад, и сирийската опозиция са против разделянето на Сирия. "Даже излезе информация за федерализация на страната, т.е запазване на нейната цялост, но даване на по-голяма самостоятелност на отделните региони."

 

Целият разговор вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback