fallback

Платформата Инфограф за важните числа на нашето време

Икономистът Явор Алексиев говори за социалното изражение на идеята в ефира на Bulgaria ON AIR

11.03.2016 | 22:12 Автор: Луиза Божинова

Основателят и главен редактор на електронната платформа Инфорграф Явор Алексиев даде светлина върху проекта за "важните числа на нашето време" в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Тъй като числата много често се използват за манипулиране на хората, в предаването "Денят" Алексиев разясни именно функцията на Инфограф в тази връзка.

"В България много често текат два дебата по един и същи въпос: на експертно ниво, където данните, числата и информациите се използват както трябва и на обществено ниво, където по-често се употребяват чувствата на хората и на база на лично мнение и преживявания, се вадят изводи за това какъв би бил ефектът от една политика, да речем. Инфограф се опитва да събере двете на едно място, но не просто, представяйки информацията по по-достъпен начин, а чрез опит да накара хората да разберат какво е това относителна бедност", заяви той.

"Защо като кажем 20% от българите са бедни хората си представят, че няма какво да ядат. А не си представят това, че 20% от българите получават 60% от заплатата на средният българин", поясни Явор Алексиев. Той подчерта, че това е важно да се разбере, защото "когато политиците вземат думата, много често се изкривява истината с цел извличане на определен тип облаги."

Много е трудно на човек, който не разбира термините, които използват политиците, да противостои, категоричен е икономистът. 

На въпрос какви източници използват за платформата, Алексиев заяви, че това са базите данни на институции като "Евростат", Международен валутен фонд, родния Национален статистически институт.

"Напоследък започваме да работим и с отворените данни, които са на мода в България. Когато става дума за превод на цифрите действително много медии, къде по невнимание, къде по незнание, се опитват да предадат информация по начин, който е най-достъпен, но не най-акуратен", каза Алексиев. Той поясни, че Инфограф се финансира изцяло с времето и усилията на хората, които са го създали.

 

Целият разговор вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback