Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Задължителният вот ще преструктурира политическото пространство

Политическият психолог Антоанета Христова обясни в Денят ON AIR защо подкрепя задължителното гласуване

10.03.2016 | 20:57 Редактор: Ирина Георгиева
Задължителният вот ще преструктурира политическото пространство

Задължителното гласуване ще мобилизира вота така, че в крайна сметка по един начин, който може би ще е малко по-облекчен от покупко-продажба, ще преструктурира политическото пространство в полза на държавата. Това заяви политическият психолог Антоанета Христова в Денят ON AIR.

Още по темата

Христова коментира и защо подкрепя задължителното гласуване:

"Знам, че хората, които са против задължителното гласуване смятат, че това е нарушение спрямо демократичните права на всеки един от нас. Същевременно знам, че държавата се намира в такъв етап от развитието си, че в някой път акцентът върху отговорностите е по-важен върху акцента от свободите", отбеляза тя.

"В контекста на периода, през който е преминала България и всички грешки, които допусна системата на гласуването, в контекста на огромното купуване и продаване на гласове и това, че на практика гражданите добиха усещането, че гласът им няма никакво значение, защото резултатът се определя от нещо друго, а именно от финансовия ресурс на политическите партии, означава, че трябва да се направи нещо категорично - дори и в него да има по-голям акцент за отговорността на гражданина, отколкото за неговата свобода", допълни Христова.

Задължителното гласуване най-вероятно ще бъде в полза на по-големите партии, прогнозира политическият психолог.

"България много отдавна трябваше да тръгне на два крака. Трябваше да тръгне в една нормална, развита система, в която има политическо ляво и политическо дясно и опонентика - подобно на САЩ. Не случайно там политическата система е стабилна. Защото политическите партии виждат далечна перспектива за самите себе си и защото в близка перспектива само в настоящите или близки избори, те могат да бъдат сменени. А това усещане, че имаш далечна перспектива, хем в същото време може за дълго време да останеш в опозиция, ако не си във форма, го има тогава, когато политическите партии са малко на брой", отбеляза още тя.

Христова подкрепя вдигането на праговете за политическите партии. Чрез този "механичен начин" вижда възможност за формиране на постепенна култура за политическите партии. 

"Колкото повече малки партии се появяват, толкова повече партиите се чувстват несигурни, толкова повече те не капиталовлагат в ресурс, в политики, в млади хора, които да бъдат потенциала на политическа партия като състав, като бъдещи политици, а напротив - ориентират се към "механичното колабориране" или формиране на неясни или безпринципни коалиции, които по някакъв начин друг, а не правия - завземат властта", добави тя.

Няма полза от коалиции, които са формирани механично само, за да спечелят изборите и между, които няма ясни правила на формиране на коалиционни ценности, подчерта Христова.

Чуйте: