fallback

В Украйна: Нито мир, нито война

Ситуацията е доста сложна, както във вътрешнополитически план, така и в международен, заяви д-р Михаил Станчев в Денят ON AIR

09.03.2016 | 21:10 Автор: Ирина Георгиева

Състоянието в Украйна е нито мир, нито война. Това коментира украинският историк д-р Михаил Станчев в Денят ON AIR.

Ситуацията в страната е доста сложна, както във вътрешнополитически план, така и в международен, заяви д-р Станчев. По думите му последните срещи в Минск и Нормандския формат формализираха нещата в няколко посоки - постигнато е поредното споразумение с руснаците да си оттеглят войските и да се прекрати огънят, така наречените "обучения".

"Не за първи път се договарят. Тези неща не се спазват", поясни той.

В Донската народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) има доста неконтролируеми военни, които откровено казват, че не ги интересува какво говорят в Минск и ще правят каквото си поискат, посочи експертът.

Докато украинските войници имат нареждане да не стрелят, което ги поставя в сериозно положение, добави той. По думите му войниците са принудени да се защитават без да отговарят.

За първи път тази зима украинците съумяха да презимуват без руската газ, посочи д-р Станчев. Според него това не плаши Русия и те са очаквали, че Украйна ще се справи.

Цените обаче са се вдигнали с 30% - за парното, газта и тока, отбеляза д-р Станчев, който живее в Харков. 

Още по темата

"Ситуацията е много сложна. Ние си имаме собствени претенции към правителството, но разбрахме, че през тези две години успяхме да направим някаква армия. Стабилизирахме ситуацията да не стане още по-лоша. Съумяхме да възстановим така нареченият златен резерв", добави украинецът.

Европа частично успява да компенсира липсата на руски капитали и инвеститори, смята д-р Станчев,  който живее в Харков. По думите му доставките на газ от Словакия и Полша са помогнали за по-ниски цени.

В момента се разработват вътрешните находища на газ, за да си задоволим нуждите, заяви още той.

Две години след Крим: Равносметката

Обещанието на Русия да вложи инвестиции в Крим остана празен глас, коментира д-р Станчев. По думите му руският държавен глава Владимир Путин е обещал 413 млрд. рубли веднага след интервенцията, но тези пари не са стигнали до Крим.

Инфраструктурата е зле, каза още експертът.

Това, което стана с Крим е нарушаване на Международното право без значение казаното от Русия, заяви д-р Станчев. 

Имаше една опасност, че украинците ще тръгнат към Европа, но за момента е овладяна, допълни той.

Чуйте целия коментар в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback