Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

За и против задължителното гласуване

Задължително гласуване и глоба от 50 лева за тези, които не си дадат гласа, подготвят депутатите

07.03.2016 | 22:38 Редактор: Ирина Георгиева
За и против задължителното гласуване

Политическата система в България е болна. Тя страда от един огромен проблем - купеният или организираният вот. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов в Денят ON AIR. 

Още по темата

"Той представлява между 500 - 600 хиляди гласа на всеки избори и често наклоняват везните както в регионален, така и в национален план при избори. Нещо, което поставя под съмнение функционирането на държавата и допълнителното внасяне на доверие в институциите, защото едно голямо количество хора се оказват избрани организирано - със силите на корпорациите, със силата на парите", поясни той.

Целта е да се намали този тип вот, посочи той.

"Всички хора биха могли, ако не намерят фаворит в листите си да задраскат всички и по някакъв друг начин да изразят отношението си към кандидатите. Ще съществува обаче едно административно задължение да отиде до урните", заяви той.

Според икономиста от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Стоян Панчев по този начин обяснено задължителното гласуване ще има обратен ефект.

"Платеното гласуване ще стане още по-лесно, защото вместо да има нужда конкретна политическа структура да плаща на хората да отидат до урните, това ще е аутсорснато от държавата, което така или иначе ще бъдат накарани да ходят до там", заяви позицията си той.

Панчев даде контра предложение - да се въведе моделът в САЩ - регистрация преди гласуването. Според него това би направило купеният вот значително по-скъп, защото по този начин избирателите ще трябва два пъти да отидат до урните.

"Аз не се чувствам по някакъв начин задължен да участвам в политическата игра или в избора на тези, които ще разполагат с парите ми, които така или иначе не съм дал доброволно - данъците ми. За мен аргументът със задълженията е невалиден", добави той.

Според Веселинов обаче аргументите на Панчев са несъстоятелни и не е съгласен с тях. Той добави, че обмисля и глоба от 50 лева, ако не се гласува задължително - нещо, с което Панчев пък не е съгласен.

За и против задължителното гласуване: