fallback

Президентските избори се намират в една перманентна кампания

Българинът е отворен към нещо ново в политиката, но оптимизмът му бързо "прогаря", смята Лидия Йорданова

07.03.2016 | 22:10 Автор: Ирина Георгиева

От една страна българинът е отворен към нещо "ново" на политическата сцена, но от друга - оптимизмът около него бързо "прогаря". Това заяви директорът на "Екзакта Рисърч" Лидия Йорданова в Денят ON AIR.

По думите й само преди около 1-2 година имаше между 30-40% хора, щастливи от възможността да се появи нещо ново. Сега този процент е 23. В случая обаче става дума за хора, които имат доста по-конкретни очаквания - лявото да стане по-силно, а дясното да се идентифицира по-плътно с десните ценности или по-специално в частта с Реформаторския блок.

Още по темата

Президентските избори се намират в една перманентна кампания, отбеляза Йорданова. Тя уточни, че напоследък "политическите практики започват да стават перманентни кампании", което не работи за политиците.

Според последното проучване на "Екзакта Рисърч" в топ 10 няма големи размествания. В топ 3 на най-одобряваните политици попада премиерът Бойко Борисов, който измества регионалният министър Лиляна Павлова от третата позиция. Той е белязан от един баланс между положителните и отрицателните оценки.

На първо и второ място съответно се намират кметът на София Йорданка Фандъкова и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Темата "ДПС"

По време на проучването хората от смесените региони са заявили, че им е трудно, коментира Йорданова. По думите й те са казвали, че отново ще дадат гласа си за турска партия, но искат време. 

"Това не означава, че турското население се е преориентирало към българска партия или ще има отлив. Изследването приключи дни преди да обявена ДОСТ на Лютви Местан. Така че е пресилено твърдението, социологическото изследване, че ДПС изчезва от политическата карта, но не е ясно къде ще отиде електората", добави тя.

От "Екзакта Рисърч" смятат, че има място за още една турска партия под българското политическо небе.

Доверието в институциите

Доверието в институциите е много ниско, съобщи Йорданова. По думите й причините за това са от вътрешно и външно естество. Когато има толкова сериозни външнополитически проблеми, напрежение, страхове, то тогава хората са особено критични към силовите институции,  особено когато очакват от тях подкрепа, поясни тя.

Йорданова смята, че има умора от проблемността в сферите на съдебната система, както и в прокуратурата, където имаше много разкрития през февруари.

"7% подкрепа за Прокуратура и съд, при положение, че в последните 3 години минималните стойности са гравитирали между 13 и 14% - това е наистина спад, който трябва да бъде коментиран. Няма прослойка или общинска група, където да има малко по-добри и позитивни нагласи към тези две институции", коментира тя.

НАТО

На фона на всякакви критични коментари около участието ни в Атлантическия пакт, от "Екзакта Рисърч" виждат растяща подкрепа за членството на България в НАТО. 

"В известна степен това е свързано по настоящем и с обстоятелството, че хората изпитват напрежение, страх и съмнение от възможността да се защитим при една извънредно неблагоприятна международна и регионална конюнктура - страх от бежански поток, страх от това доколко са сигурни границите ни и доколко можем да реагираме при едно нападение. Хората са несигурни, те са изплашени и като се съчетае това с липсата на самочувствие и ежедневен тежък бит и проблеми от всякакво общество, това наистина прави нагласите през февруари свръхкритични", поясни Йорданова.

Оптимистите за бъдещето на България са малко, но нарастват тези за цялостното си бъдеще, обобщи тя.

Чуйте целия анализ в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback