Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Турция е похарчила около 8 млрд. евро за бежанците

Няма индикации, че Турция ще пусне бежанците към Европа, заяви Нахиде Дениз за Денят ON AIR

07.03.2016 | 20:52 Редактор: Ирина Георгиева
Турция е похарчила около 8 млрд. евро за бежанците

Турция е похарчила около 8 млрд. евро за бежанците. Това съобщи журналистката Нахиде Дениз в Денят ON AIR. По думите и няма друга държава в региона, която да е приютила такъв рекорден брой бежанци - около 2,7 млн. души.

Още по темата

"В Брюксел се заговори на висок глас за това. Обсъждат се не само възможностите на Брюксел, но и на Европа за мигрантите. Това е важното и се отчита в Турция", съобщи Дениз.

"Турският вестник "Хюриет" (Hurriyet.com.tr) помести изявление на  германския канцлер Ангела Меркел, която казва: "Права е Турция, когато иска от Европа да подели това бреме."Друг е въпросът, че тази среща трябваше да се състои тази среща, добави президентът Реджеп Ердоган", добави Дениз.

Няма индикации, че Турция ще пусне бежанците към Европа, заяви Дениз. По думите й обаче само турската или гръцката страна не са в състояние да направят това, а трябва да я има и намесата на Европа.

Още по темата

Турският вестник "Заман"

Собственик на групировката "Заман" се счита мюсюлманският проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, припомни Дениз. По думите й до 2013 г. Гюлен и групировката "Заман" много силно са подкрепяли Реджеп Ердоган, който тогава беше премиер. 

"Те бяха и в основата на организирането на съдебните процеси на генералите. Всеки по него време, който осмелиш да каже нещо против "Заман" и Гюлен биваше изпращан в затвора. По онова време тиражът на "Заман" надхвърляше 1 млн. Когато двама журналисти от светските издания бяха пратени в затвора заради критични публикации, вестникът не ги защити", добави тя.

През тези години Фетхуллах Гюлен изгради училища и университети по цял свят и информационна мрежа, а някои оценяват империята му на над 50 млрд. долара.

Чуйте: