fallback

Балканският път за бежанците няма да бъде затворен

Николай Чирпанлиев предлага ЕС да "изпраща" бежанците на острови - "буферни зони"

07.03.2016 | 20:05 Автор: Ирина Георгиева

Балканският път за бежанците няма да бъде затворен и не съм имал подобни съмнения. Това заяви ексдиректора на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев в Денят ON AIR.

"Нито за секунда не съм имал съмнение, че този път ще бъде затворен. Дори тук в това студио преди две седмици на тази маса казах, когато премиерът съобщи, че след срещата на Виктор Орбан в България, че е желателно да се затворят границите, тъй като това беше позицията на Висшеградската четворка. Той каза, че "да" това ще бъде едно добро международно решение, но има редица споразумения, според които това ще е недопустимо", отбеляза Чирпанлиев. 

Още по темата

Около 18:00 часа германският канцлер Ангела Меркел каза, че този път няма да бъде закрит и няма как това да стане, защото по този начин отнемаме правото на хората за придвижване, добави Чирпанлиев.

В момента по света по данни на ООН има 15 конфликта, които засягат 60 млн. души, цитира Чирпанлиев. 6 млн. души вътрешна миграция в Сирия и около 4,5 млн. души около страната. 

Миналата година в България са влезнали 20 391 души, отчете ексдиректора на ДАБ и уточни, че това са регистрираните. Според тези данни от Ирак са 7000, от Афганиста 6 800, а от Сирия - 6000 души.

Сега само за януари имаме около 1000 души от Ирак, 700 от Афганистан и 215 от Сирия, добави той. 

"Аз питам - откъде минават сирийците като това им е най-прекият път, за да станат 91% , тоест над 1 млн. души да бъдат там? Това е абсолютно невярно. Премиерът не знае как да ги нарича "бежанци" или "мигранти", коментира още Чирпанлиев.

Правилната дефиниция е точно регламентирана от един документ на ООН от 1955г., в която е казано, че бежанци са тези, които бягат от нещо, свързано с техните изконни права, обясни експертът.

"Кои обаче са изконните права? Първо: това е на местата, където се водят бойни действия. Там, където ги унищожават, близките им, домовете и т.н. Както са безусловно зоните в Сирия. Второ, трето и четвърто - са свързани с раса, сексуална ориентация, заради възгледи политически и други", поясни той.

България предупреди преди 2 години европейските си партньори, че това ще се случи, припомни Чирпанлиев. По думите му в момента от Европа стигнаха до извода, че има нужда от радикална промяна.

Всичките потоци от хора ще спрат да идват в Европа, когато се разреши сирийският конфликт, поясни Чирпанлиев. Той е убеден, че ЕС има ресурс и възможности това да се случи.

"ЕС по отношение на така нареченото "балканско направление" има прекрасната възможност с всичките тези острови - нека да бъдат буферни зони. Има хора да измислят как това да се случи, но на островите - това е прекрасна възможност. Да се оборудват тези острови. Защо да стане гето?" - заяви Чирпанлиев. 

"Това, което предлагам смятам, че ще реши проблемите и ще отговори на всички интереси", добави той.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback