fallback

Българската политика вече не е в сфера на идеите, а в тази на далавераджийството

Това заяви Петър Кичашки в Денят ON AIR, а Арман Бабикян добави, че най-добрият PR e, когато се казва истината

04.03.2016 | 22:29 Автор: Ирина Георгиева

Българската политика вече не е в сфера на идеите, на концепциите и визиите за развитието на държавата, а в сферата на интереса и далавераджийството. Това заяви Петър Кичашки в Денят ON AIR.

"Работата на политиците по дефиниция е да търсят начини и способи да влияят на обществото, така че да постигнат някакви политически цели и да постигнат нещо в политическото пространство. Проблемът е, че много често голяма част от хората нямат хал хабер какво се случва и каква е същината на проблема, експлоатират даден въпрос, за да спечелят дивиденти", добави той.

Още по темата

Най-добрият PR е, когато се казва истината, добави политическият анализатор Арман Бабикян. По думите му истината винаги излиза наяве, а лъжата се улавя.

Според него задължителното гласуване е част от PR на някои политически сили.

"Според някои от тях това е панацея, а да могат да прелегитимират партиите и да им кажат: Ето, на, когато всички сме ги задължили да гласуват, много легитимни и с големи правомощия, за да не кажат на партиите и на политиците, че всъщност вината за това, че малко хора свъртат поглед около тях е, че просто хората не им вярват, а за да накараш някой да отиде да гласува насила не прави политиците по-легитимирани,а  просто изнудваш някого, който не е завладян от идеята да отиде да гласува за теб, но да го направи", поясни Бабикян.

Политическият анализатор смята, че ако изборните списъци се изчистят от мъртвите души ще се окаже, че процентът на гласувалите въобще не е толкова малък.

Бабикян определи спряната обществена поръчка за почистването на летище София също като PR.

PR е нещо, което трябва да се обсъжда, но не е огромен проблем, добави Кичашки. Според него въпросът е как проблемите могат да бъдат доведени до същинското им поле, а не са се спори популистки на парче.

На много места същинският дебат е изместен от теми, които са по-лесни за смилане, коментира още Кичашки.

"Относно темата с КТБ и това, което се случи с доклада - първо, той беше проблемът беше на правителството. Излезе министър-председателят и каза, че ще разсекретят доклада и ще го направят публичен като същевременно го слагаш в секретната секция на парламента, до която имат достъп само народните представители. Това е само разширяване на кръга хора, които могат да го четат. Досега 2-3 души хипотетично знаеха какво пише в него, сега са 240. Това по никакъв начин не решава въпроса. Ще бъде решен, когато бъде преведен на български език и качен на сайта на някоя държавна институция", заяви още той.

Чуйте целият разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback