fallback

Армията да бъде ангажирана в повече дейности, призова Йордан Божилов

По думите му България има сериозен проблем с каналджийството

01.03.2016 | 21:11 Автор: Мария Аладжова

Управлението на военната сфера става все по-сложно заради нарастващата бежанска криза. Това каза в Денят ON AIR председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

По думите му не финансирането, а липсата на дългосрочна стратегия е основната пречка за ефективното функциониране на военния сектор у нас.

"Не трябва не се мисли в рамките на едно ведомство. Когато се закупуват системи за българската армия, трябва да се мисли как те ще бъдат използвани от другите ведомства и най-вече от МВР. Другият важен момент е, че не трябва да има съмнения за корупция", поясни Божилов.

Той изрази надежда, че ще бъде засилен контролът за всичко, свързано с изразходването на държавни средства.

Правителството трябва да предприеме незабавни мерки за справяне с бежанската криза на местно ниво, посочи още Божилов.

"До известна степен ние нямаме точна картина какво ще стане. Нашите прогнози не са много оптимистични. На този етап в Гърция влизат между 2000 и 3000 души ежедневно", коментира той.

"България задължително трябва да предприеме по-драстични мерки, а именно - доизграждане на ограда и безкомпромисна борба с каналджийството. Армията трябва да бъде ангажирана в повече дейности".

Божилов се присъедини към мненията, че към момента липсва единна европейска политика за справяне с кризата. В подкрепа на думите си той посочи, че отделните правителства търсят решения в рамките на собствените си държави.

Обикновено такива кризи са катализатор за търсене на общото решение, анализира Божилов и заяви, че България трябва да търси общоевропейско решение.

Що се отнася до опасенията, че ще бъде върната задължителната казарма, Божилов увери, че засега това не се предвижда.

"От чисто военна гледна точка няма рационалност от връщането на казармата. Ние трябва да заложим на по-добрата подготовка на армията и на попълването на вакантните длъжности. Връщането на казармата няма да доведе до по-голяма ефективност", заключи той.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback