Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Председателят на Сирийската асоциация у нас: Ердоган изнудва Европа!

САЩ губи позициите си в Сирия, коментира в „Денят ON AIR” Мохамед Ибрахим

29.02.2016 | 20:21 Редактор: Мария Аладжова
Председателят на Сирийската асоциация у нас: Ердоган изнудва Европа!

Конфликтът в Сирия от самото начало е бил базиран на геополитически цели, коментира в "Денят ON AIR" председателят на Сирийската асоциация в България Мохамед Ибрахим.

Според него със споразумението за примирие в региона се е състояла "дългоочакваната среща между двете главни сили в Сирия - Русия и САЩ".

"САЩ се опитва да клати сирийското правителство от 2001 г. поради отказа на Дамаск да прокара тръби от Катар към Европа и по този начин да спре притока на руски газ към Европа“, посочи Ибрахим.

По думите му американското правителство е дало отпор на офанзивната си позиция в Сирия, защото е пресметнало, че вече няма интерес от задълбочаването на конфликта в региона.

Председателят на сирийската организация у нас беше категоричен, че политическото управление в Сирия не е диктаторски режим. Той защити тезата, че президентът Башар Асад е бил избран по демократичен път от сирийския народ, като в подкрепа на думите си посочи, че над 70% от избирателите за гласували именно за него.

Ибрахим беше категоричен, че мирът в Сирия е невъзможен без участието на Иран.

"Иран има голямо влияние върху конфликта, защото е съюзник на Сирия. Иранската държава е от "непослушните" спрямо американското правителство. Тя помага на Сирия от началото на събитията, заедно с Русия и Китай", коментира още Ибрахим.

Темата за бежанците е се използва като инструмент за натиск върху сирийското правителство, убеден е Мохамед Ибрахим.

По думите му първите лагери за бежанци са били построени на границата с Турция още преди вълненията в региона.

"Никой не предприе действия за спирането на Ердоган. Той изнудва Европа. Ердоган имаше силно рамо при вторите избори, когато спечели. Сега той иска още пари и зона за сигурност в Сирия. Европа трябва да има единна позиция, с която да спре това", заключи Ибрахим.