fallback

Утре се избира новото ръководство на FIFA - какво го очаква?

Приемат ли се реформите, президентът на FIFA ще бъде политическа фигура с посланически и представителни функции, заяви Георги Филипов

25.02.2016 | 21:47 Автор: Ирина Георгиева

Без значение дали ще се избере президент на Международния олимпийски комитет или FIFA - това е много важно, заяви спортният журналист от в. "Капитал" Георги Филипов в Денят ON AIR по повод утрешните избори за ръководство на FIFA.

"В исторически план, особено в последните 20-25 г. това са изключително влиятелни, мощни фигури, които имат и политическо значение, тъй като спортът и футболът в частност се практикува от много хора. Играта е много интересна, а провокира и финансов интерес", поясни Филипов.

Още по темата

Не е тайна, че Световното първенство е ключовият продукт, който храни футбола, заяви Филипов. По думите му за него се продават най-скъпите телевизионни права, а и договорите за спонсорство се подписват до определено Световно първенство за мъже.

"Другите продукти, които са - Световното първенство за жени, което набира скорост и юношески и младежки първенства - те не са толкова атрактивни. Говорим за милиарден бизнес - около 5 млрд. в рамките на 4-годишен цикъл", добави журналистът.

Едно от важните неща, които ще се случат утре са промените и преструктурирането на FIFA, подчерта Филипов. По думите му, ако реформите бъдат приети в сегашния им вид, президентът на FIFA ще бъде по-скоро политическа фигура с посланически и представителни функции.

Той ще управлява политическото тяло за управление за футбола, поясни Филипов. 

Чистото управление ще се извършва от други структури. Идеята е да се премахне корупцията.

Чуйте още в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback