fallback

Зорко охранявана граница

Отговорността за охраната на границата остава на МВР, армията ще участва при договорка между министрите, уточни Владимир Тошев за Bulgaria ON AIR

25.02.2016 | 21:11 Автор: Ирина Георгиева

Отговорността за цялостната охрана на държавната ни граница на територията на България остава на МВР. Армията ще участва само по договорка между вътрешното министерство и това на отбраната. Това коментира депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев в Денят ON AIR.

"Това ще бъда отговорна и напълно нова задача за армията, за въоръжените сили. Това е специфична дейност, която се надявам след като дадохме законовото разрешение на военния министър и началника на охраната, те да организират и подготовката, логистиката и самото участие", добави Тошев.

Още по темата

Досега имаше буферна зона от около 15 км, където по международни договори страната ни нямаше право да разполага войски, уточни депутатът. По думите му промените все още не са влезли в сила и тепърва ще се изясняват подробностите.

"Армията ще участва там, където е необходимо по предварително съгласувани планове, със заповеди на министъра на отбраната, подготвени чрез началника на отбраната. Армията е сериозна и организирана сила. Тя е въоръжена сила и може да респектира, дори със самото си присъствие. При всички положения тепърва ще бъдат изяснявани детайлите", добави той.

Важно е да се направи уточнението, че се говори за охрана на границата, а не за отбрана, коментира от своя страна депутатът от БСП Атанас Зафиров. Според него трябва да се разсеят съмненията и притесненията, които витаят сред обществото.

"Като представител на опозицията държа да отбележа, че дадохме своя политически кредит на доверие на управляващите. Не помня в това НС да е имало такова нещо. Няма лошо, но нека да видим как ще бъде употребен този кредит", заяви Зафиров.

Важно е да се види какви подзаконови уредби ще бъдат приети по отношение на този закон, посочи той. По думите му те ще касаят въоръжението на тези войници, използването на сила. Важен е въпросът за техническото обезпечаване и редица други.

"В случая МВР трябва да каже от каква помощ има точно нужда, за да се реши как ще бъдат използвани войниците. Важно е да се знае, че тази промяна в Закона е само една рамка. Тя няма да реши генерално проблемът, защото трябват системни планировки, занятия и тренировки. Двете министерства трябва да уточнят от какво имат нужда, защото сега не знаем и броят на войниците, които ще участват в тази операция", посочи Зафиров.

"Проблемите с материално-техническото обезпечаване с превъоръжаването на армията не са от тази година, те са от повече от десетелитие. Включително и за сухопътните войски, които ще участват в охраната на сухопътната ни граница и то може би главно през Турция и Гърция, а при военноморските, които очакваме да подкрепят МВР за охраната по морската ни граница. По отношение на комплекта на армията - при всички положения тя има по-голяма възможност логистично, отколкото МВР", коментира от своя страна Тошев.

"Това, което гледахме като нелицеприятни картини - в самоделни някакви укритийца за полицаите, които бяха по границата - с армията няма как да се случи, защото и сухопътните войски, и военноморските сили имат достатъчно материални средства - палатки, оборудвани с отопление и леглова база, подходящи специално за охраната. Дали ще бъдат с пистолети, автомати или с някакво друго оборудване е готово" - добави той.

Още по темата

Регистър на всички младежи

Преди няколко месеца приехме Програмата за развитие на въоръжените сили до 2020г., припомни Тошев. По думите му на база на тези директиви, които тогава всички почти единодушно гласувахме в зала, сега се правят промени основно в Закона за отбраната и въоръжените сили и някои по-дребни промени в Закона за военната полиция.

Една от промените, които ще разглеждаме след като бъде внесена от МС при нас - зная от чернова горе-долу какво ще бъде - е да се внесе законова яснота по отношение на мобилизационната готовност на България", поясни той.

Според Тошев задължителният характер се корени в това, че задължително ще бъде съставен регистър за всеки български гражданин - мъже и жени, които са от 18 до 32 годишна възраст. 

Този регистър ще се поддържа като в него ще има няколко базисни данни - къде се намира даденият човек, здравословното му състояние, как се държи според МВР и дали може да бъде намерен на настоящ адрес, уточни той.

Според Зафиров този регистър е "доста безсмислено упражнение, което се предлага". 

"Нищо няма да стане ясно от това, което ни се предлага. Нищо няма да стане ясно от начина, по който се прави - най-малкото, че няма да стане ясен нито здравният статус, нито професионализма на тези хора. Създаде се едно излишно напрежение в обществото, което можеше да бъде избегнато", смята той.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback