Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Картел при горивата?

КЗК: В един продължителен период през 2014 и 2015г. ножицата между цените на едро и тези на дребно на пазара у нас се разтваря широко

25.02.2016 | 20:43 Редактор: Ирина Георгиева
Картел при горивата?

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна разследване за злоупотреба с господстващо положение и картелни споразумения на пазара за бензин и дизелово гориво.

"Това, което ни накара да започнем тези две производства - едното за картелно споразумение, а другото за злоупотреба с господстващо положение е данните, фактите и информацията, която събрахме по нашия секторен анализ за пазара на горивата, които показват изключително сериозно изкривяване на конкуренцията в този сектор и злоупотреба на някои от търговците, които участват в този пазар", посочи говорителят на КЗК Марио Гаврилов в Денят ON AIR.

"Това, което видяхме в един продължителен период през 2014 и 2015г. е, че ножицата между цените на едро и на цените на дребно на българския пазар се разтваря изключително широко. Цените на едро потеглят надолу така, както се развиват навсякъде по света, докато за един продължителен период от време цените на дребно остават непроменени. Това за нас говори за споразумения, за съгласуване на търговската политика на компаниите на този пазар", добави той.

Още по темата

Има закон, по който Комисията работи и не може да реагира като някои от оперативните органи в България, отговори Гаврилов на въпроса дали КЗК не се е забавила с проверката. По думите му Комисията работи като съд, така че практически събирането на доказателства, преглеждането на обстоятелствата, снемането на обяснения от фирмите, които са попаднали в секторния й анализ, така че няма друг начин и способ, по който да се случи.

Гаврилов не се ангажира със срок, в който ще приключи разследването на Комисията, "тъй като нещата не зависят от тях".

"Процедурата предвижда права на компаниите, които са въвлечени в това производство. Те имат право да бъдат изслушани пред Комисията. Предвижда се събиране на доказателства. Евентуално  способи за инспекция на място, тоест ние да влезем физически в тези фирми и да получим достъп до техните файлове, до техните документи. След това, ако се стигне до наказание и нашите съмнения бъдат окончателно доказани, предстои процедура с Брюксел, според европейска директива. След произнасянето на Комисията, тези фирми имат право да обжалват решенията", посочи той.

Доказването на картел не е проста и времеемка задача, посочи говорителят на КЗК. 

По Закон максималната глоба, която може да наложи Комисията достига 10% от оборота на компанията за предишната финансова година на нарушението. В зависимост от събраните факти, Комисията може да прецени дали нарушението е леко, тежко или средно - съответно да се вмести някъде по-надолу - под тези 10%, поясни Гаврилов.

Според КЗК начинът да се повлияе върху цените на дребно чрез държавна намеса е чрез отваряне на държавни акцизни складове или чрез подписване на междуправителствени споразумения със съседните държави на България от ЕС.

"Това би отпушило вноса и би оказало конкурентен натиск върху цените на дребно на българския пазар", посочи Гаврилов.

Чуйте целия разговор в следващото видео: