Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Юрист: Показателят дали има борба с корупцията ще бъде аферата с КТБ

Тази банка е черната кутия на голямата корупция от последните 10 години в България, посочи Христо Христев

24.02.2016 | 21:16 Редактор: Ирина Георгиева
Юрист: Показателят дали има борба с корупцията ще бъде аферата с КТБ

Отложиха делото за екстрадиция на Цветан Василев за 16 март. Това коментира преподавателят по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Христо Христев в Денят ON AIR.

Експертът мисли, че Василев не е избрал случайно да отиде в Сърбия. Според него той е избрал страна, където знае, че няма да бъде екстрадиран.

"Сърбия не е член на ЕС и там не се прилагат установените в рамките на ЕС механизми за пряко изпълнение на актовете на ордените на наказателно правораздаване", поясни Христев.

Още по темата

По думите му европейската заповед за арест позволява много бързо и опростено предаване на заподозрени и лица, които трябва да изтърпят наказание между държавите членки в ЕС. 

"Сърбия е в класически международни правни отношения с България по отношение на хипотезата, с която се намира Василев. Трябва да се приложи общ ред за екстрадиция - той не е ограничен във времето. Това е производство, което може да продължи години", посочи той.

"И г-н Василев отбеляза, че каквото и да е решението на съда, дори и да е положително и удовлетворява искането на България има фаза на управленска, политическа преценка относно целесъобразността на предаването на исканото лице", добави Христев.

Юристът посочи, че завръщането на Цветан Василев в България не е лесно и не може да бъде лесно

"Ако аз бях защитата на Цветан Василев щях да организирам един голям набор папки от събития, които поставят под въпрос това възможно ли е да се проведе - спрямо него при този формат на разследване и обвинение и тази ситуация в прокуратурата - обективно разследване", посочи той.

Христев коментира и разследването на казуса "КТБ". Според него, за да се проведе ефективно разследване по случая, способите за разследване не трябва да се изчерпват с проследяване на писмените следи.

"Интервютата на г-н Василев от последните дни дава много поводи разследването да тръгне в различни посоки. Ако се води ефективно много интересни показания могат да бъдат събрани.", коментира той.

"Тук не става само въпрос за едни пари по странни кредити и оттам вероятно в едни дружества, които сключват изключително означаващи договори с други дружества, изчезвайки на различни дестинации. Предполагам, че става въпрос за различни форми на корупция, трафик на влияние, които се доказват не само с движение на различни средства по банкови сметки", добави той,

Тестерът и показателят затова дали има борба с корупцията ще бъде аферата с КТБ. Тази банка е черната кутия на голямата корупция от последните 10 години в България, заяви Христев.

"Да ви припомня, че това беше една голяма за банковата система банка. Тя се срина след като години наред се говореше какво се случва в нея. В тази банка бяха консолидирани значителен кръг публични средства. Това са сериозни неща и не могат да бъдат просто така заметени под килима. Накрая сривът на тази банка се случи по един силно озадачаващ начин, по едни странни обвинения...", припомни той.

Чуйте целият коментар в следващото видео: