Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Тристранката отхвърли предложените промени в Кодекса за социално осигуряване

Работодателите и синдикатите подкрепят промените в Закона за държавния служител, но смятат, че се нуждае от прецизиране

22.02.2016 | 21:45 Редактор: Ирина Георгиева
Тристранката отхвърли предложените промени в Кодекса за социално осигуряване

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които предвиждаха работодателите да изплащат изцяло осигуровките на работниците.

Още по темата

Работодателите считат, че предложената промяна фрагментира осигурителното законодателство и процес. 

"Създава възможност за дискриминация за един и същи труд, за едни и същи длъжности, новоназначени работници, макар при също нетно възнаграждение да бъдат ощетени техните права, 

получавайки по-ниски пенсии да речем. Данъчният ефект за работодателите като цяло не е положителен. Може да се види в мотивите", коментира заместник-председателят на БСК Димитър Бранков

От БСК смятат, че предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване не изпълняват предвидените цели и следва да бъде отхвърлен.

"Всъщност, ако работодателят има намерение да се конкурира с други работодатели на осигурителното поприще, той има достатъчно законови възможности. Той има възможността да направи 

допълнително пенсионно осигуряване на работника, допълнително здравно осигуряване", добави президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в Денят ON AIR.

По думите на Манолов вносителят на предложенията е признал, че има доста неща, които могат да се поправят.

Експертите коментираха предложените промени в Закона за държавния служител, според които кандидатите за държавни служители ще минават през два етапа на конкурс.

Според Манолов трябва да бъде обективизиран начина, по който се назначават чиновниците. По думите му сегашното предложение това да става чрез съществуващия Институтът за публична администрация е абсолютно несъстоятелно.

"Тази институция е несъстоятелна и трябваше да бъде отдавна закрита. Тя се занимаваше с крайно неефективни дейности и идеята да бъде трансформирана в нещо, което да заработи е невярна. Трябва да се закрие и да се създаде нещо коренно различно", смята той.

Второто притеснение на Манолов е свързано с това кой ще назначава хората, които ще наемат другите хора.

"Появява се съмнението, че ако една политическа партия заеме властта в тази институция, то тя ще завземе цялата администрация. Разбира се това е крайно притеснение", поясни той.

Същото мнение споделят и работодателите. Според Бранков има генерален проблем с подбора на кадри, с оценката и обучението му. Той посочи, че във всички други по-развити държави има мощни структури, които се занимават само с обучение на държавната администрация.