Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Вотът на недоверие не минал заради сплотеното малцинство

Не съм очаквал, че ще се случи нещо по-различно, коментира в "Денят ON AIR" социологът Михаил Мирчев

19.02.2016 | 21:14 Редактор: Мария Аладжова
Вотът на недоверие не минал заради сплотеното малцинство

Оцеляването на кабинета "Борисов" 2 при първия вот на недоверие нагледно показва, че имаме правителство на малцинство. Това каза в "Денят ON AIR" бившият кандидат от БСП за кмет на София Михаил Мирчев.

Той сподели, че не е останал изненадан от твърдата позиция на управляващата коалиция, която успя да издържи под натиска от страна на БСП и ДПС.

"Математиката при Бойко Борисов е силна страна. Той управлява чрез малцинство от 4-5 партии, които успява да навърже. Не очаквах, че ще се случи нещо по-различно", коментира Мирчев.

По думите му смисълът на вота бил в това да се акцентира вниманието върху належащите проблеми, по които се дебатира от месеци.

Той подкрепи позицията на съпратийците си, които счтитат, че реформите на здравния министър Петър Москов са необосновани от гледна точка на механизма на услугите, които получават осигурените лица.

Що се отнася до вероятността от предсрочни парламентарни избори, Мирчев беше категоричен, че такива няма да има. Според него партиите все още не са подготвени, а в това число влиза и БСП:

"БСП очаква да подреди вътрешния си двор. Предстои конгрес на партията", коментира Мирчев. "Едва тогава БСП ще мисли за поемане на таква отговорност".

По думите на бившия кандидат на БСП най-големи шансове да възглави партията при следващите избори, има сегашният ѝ председател Михаил Миков.

По темата говори и социологът Юрий Павлов, който заяви, че вотът на недоверие от страна на БСП и ДПС е бил оправдан: 

"Дори и да не е специалист човек вижда, че това са реформи, които не се одобряват нито от пациентите, нито от Българския лекарски съюз".

Ако утре има предсрочни избори, Атака и АБВ няма да успеят да влязат в парламента, каза още Павлов.

Той коментира и решението на НС да бъда създадена спецкомисия, която да установи дали Русия и Турция са взели скрито участие във вътрешните работи на България. 

"Ако става върпос за това дали има намеса, аз мисля, че това стана ясно. Премиерът Бойко Борисов обясни как турският премиер му се обаждал посред нощ", каза Павлов.

Според него държавата разполага с нужния апарат, който може да реши казуса за няколко дни, без да е необходима намесата на друг орган.