Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Т. Дончев: В България има организирана политическа съпротива срещу реформите

Коментар в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев

21.01.2016 | 20:17 Редактор: Мария Аладжова
Т. Дончев: В България има организирана политическа съпротива срещу реформите

Спирането на „Южен поток“ не било изненада, защото проектът в началния му вид е зачеркнат отдавна. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 21 януари. По думите му не само официалният отказ на Москва, но и позицията на ЕК по въпроса не позволява проектът на газопровода да бъде реализиран на този етап.

 

Що се касае до „Турски поток“, Дончев беше категоричен, че заради конфликта Русия – Турция и този проект няма да се случи, макар че на теория е напълно възможен.

 

Вицепремиерът поясни, че средствата, изразходвани за „Южен поток“, са били предпроектни, а не инвестиционни. С оглед на това той изрази надежда, че сумата за връщане от страна на България не е голяма.

В момента правителството работи по няколко проекта, финансирани от ЕК, свързани с поддържането и разширяването на газоразпределителната система. Изгражда се трасе до Австрия, което има за цел да осигури диверсификация на газовите източници от Европа.

 

За реформите през новия политически сезон

 

Нормално е реформите да предизвикват страх, но в България има и добре организирана политическа съпротива срещу тях“ коментира Дончев раздора във ВСС. Един подобен скандал разрушава доверието в съдебната система. Добрата новина е, че това като че ли прави дневния ред на реформата абсолютно неотменим. Каквото и да се случва, колкото и лошо да е, това ще предизвика натиск в добрия смисъл и ще направи реформата неотменима“.

 

По думите му около подобни казуси се вдига „обилен медиен шум“, който отклонява общественото внимание от други по-належащи проблеми. Сред тчх е спадът на демографските показатели на страната. Вицепремиерът обърна внимание, че към момента трудово неактивните хора са повече спрямо работещите. Той поясни, че не само неуредиците в съдебната власт, но и липсата на качествен човешки капитал отблъсква инвеститорите.

 

Напрежението между дружествата по случая с „Овергаз“ е факт, заяви Томислав Дончев.

 

Вицепремиерът се въздържа от подробен коментар относно конкретиката на това напрежение, но изрази увереност, че в основата му стои загрижеността за газовите доставки от страна на компанията-вносител и правителството.

 

По думите на Дончев той е посъветвал КЗК да направи секторен анализ на пазара с горива в България. Очаква се следващия месаец комисията да се произнесе по случая. Ако се докаже, че наистина дадена компания упражнява натиск върху пазарния климат, тя ще бъде ощетена с процент от оборота си. „У нас цените на петрола следват котировките на борсите. Надявам се спадът на петрола да се отрази и на цената на бензиноколонките. Има разлика на цените преди облагане - и данъкът "Добавена стойност" и акцизът е по-ниски в сравнение с други държави“.

 

За финал на разговора вицепремиерът опроверга твърденията, че икономиката на България е наркотично зависима от еврофондовете. По думите му разликата между получаването на средства и внасянето им в ЕС е 10 млрд., но това по никакъв начин не означавало, че финансирането от Европа ощетява България, а напротив.

 

Все по-малко ще бъде директното безвъзмездно финансиране и все повече ще има финансов инженеринг. То съставя 10% от програмния период за 2015 – 2020“, заключи Дончев.