Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Илияна Йотова няма да се кандидатира за президент на предстоящите избори

Повече от задължително е да има обща лява кандидатура за президент, подчерта Йотова

20.01.2016 | 23:08 Редактор: Ирина Георгиева
Илияна Йотова няма да се кандидатира за президент на предстоящите избори

Най-вероятно Дъблинските споразумения ще бъдат променени. Това коментира евродепутатката ПЕС/БСП Илияна Йотова в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. 

"От миналата седмица в Групата на социалистите и демократите вече работим не само по реформата в Дъблин, а по конкретните текстове как да бъде променена. Изключително доволна съм, че в този документ в първия вариант влезе предложението ми, ако ще се променя Дъблин, то страните по външната граница, каквато е и България да бъдат отговорни само за регистрацията на бежанците, но да не бъдат отговорни и за убежището на бежанците, защото една огромна част от тях няма да останат у нас и това добре го знаем." - поясни Йотова.

Йотова съобщи, че ще се види на 23 януари с хората, които смятат да я номинират за председател на БСП. Тя обеща, че в студиото на Денят ON AIR ще обяви решението си.

Повече от задължително е да има обща лява кандидатура за президент, подчерта Йотова. Според нея президентската институция трябва да бъде сериозна алтернатива на всичко това, което става в момента в страната и една стаббилна институция.

Йотова подчерта, че няма да се кандидатира за президент.

"Смятам, че всеки човек трябва да работи там, където хората са го изпратили. Вече трети мандат съм евродепутат, заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност на ЕП. Смятам, че има какво много да направя за България и Европа." - обясни Йотова.