fallback

М. Владимиров: Иран готви исторически дневен износ на петрол

Коментар в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев

19.01.2016 | 21:02 Автор: Мария Аладжова

През следващите шест месеца предстои Иран да договори нови количества износ на петрол с Европа и САЩ, което ще задълбочи пренасищането на пазара в световен мащаб. Това обясни енергийният експерт Мартин Владимиров в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 19 януари. 

По думите му Иран тепърва ще трябва да инвестира в нова технология и оборудване, за да увеличи добива. Към момента в света постъпват допълнителни 600 - 700 хил. барела от Иран. Поради тази причина и ОПЕК също говори за намаляване на своите квоти - в частност от Саудитска Арабия, която разполага със значително количество резерви, поясни Владимиров.

Той също така подчерта, че към края на 2016 г. ще има около 1 млн. пренасищане дневно, заради допълнителния износ на Иран, който вече регистрира най-големите дневни количества петрол за всички времена. Владимиров прогнозира забавяне на темповете на производствата на Индия, Бразилия, Индонезия.

„Иран има добре образовано население, което е готово да се включи в световния пазар. Произвеждат се IT продукти, има развит автомобилен сектор - имат шанс да бъдат развити на световния пазар. В другите държави в региона има много малка диверсификация на пазара. В Иран има производство и на машини“, поясни енергийният експерт в подкрепа на думите си, че икономиката на страната разполага с всички шансове за вливане в световните пазари, наред с останалите силни играчи.  

Чуйте цялото интервю.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback